Megszentelt pillanat

2019.10.31. 11:00

Könyvbemutató az Agórában: Ne mulasszuk el a pillanatot

Kanyár Erika Megszentelt pillanat című verseskötetét a szerző hetvenedik születésnapja alkalmából mutatták be minap az Agóra Kulturális Központban.

Balla Emőke

Kanyár Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Megszentelt pillanat a címe Kanyár Erika legújabb verseskötetének, melyben új költeményeit adja közre. A szerző ezt a könyvet is ciklusokra osztotta, külön gyűjtötte össze a jelennel, múlttal és a szerelemmel foglalkozó költeményeket, külön ciklust szentelt a hittel kapcsolatos verseknek, és a létezésről, a költészetről vallott gondolatainak is.

A Megszentelt pillanat Kanyár Erika hatodik kötete, a negyedik olyan kiadvány, melyben verseket gyűjtött össze. A költemények mellé Jáger István készített grafikákat.

A szerző középiskolai tanárként dolgozott, 1985 óta jelennek meg írásai. Kipróbálta magát a publicisztikában, de prózai és lírai művekkel is jelentkezett már. Elmondta, hogy a hetvenes évek végén újságíró műfajok által barátkozott az írással, noha egykor az ELTE-re is úgy jelentkezett, hogy író lesz, de hol a munkája, hol a gyermeknevelés volt előtérben. Viszonylag későn kezdett írni, az első kötete 1998-ban jelent meg, Sváb golgota címmel, a svábok kitelepítéséről.

– Sokszor a múltba nézünk vagy a jövőbe és elmulasztjuk azt az egyetlen pillanatot, amiből értékes múlt és jövő teremthető. Pedagógus lévén, verseimben van egyfajta didaktikus célzat is, főleg a gondolati költeményeimben – közölte.

Kanyár Erika verseit a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai adták elő az Agóra Kulturális Központban tartott rendezvényen Fotó: Penovác Károly/Napló

A kötetet Sebő József, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Azt mondta, megfogta a versek filozofikussága, tömörsége, játékossága. Szerinte Ka­nyár Erika költészetében Babits Mihály és Hamvas Béla hatása is utolérhető. A könyv egyfajta életösszegzésnek, számvetésnek is felfogható. A bemutatón a kötetből a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai szemezgettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában