vándortárlat

2019.10.20. 15:00

Tablókon mutatják be az iskolák államosításának történetét Pápán

„Az emberek az államosítás felett rövidesen napirendre térnek...” – Az iskolák államosítása Veszprém megyében címmel állított össze tizenegy tablóból álló kiállítást a Veszprém Megyei Levéltár.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A levéltári és múzeumi anyagokból, feljegyzésekből, fotókból, korabeli napilapokból válogatott részletek az 1848-as államosítás történetét, különböző szempontjait mutatják be.

Az iskolák államosítása Veszprém megyében című vándorkiállítás október 31-ig a pápai városi könyvtárban tekinthető meg Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, az országgyűlés 1948. június 16-án fogadta el az egyházi iskolák államosításáról szóló törvényt. Az időzítés nem volt véletlen, a tanév végén ugyanis nehezebb volt mozgósítani a tantestületet, a diákokat, a szülői munkaközösséget. Összesen 6505 iskola került ekkor állami tulajdonba, az ország iskoláinak több mint kétharmada. A vándortárlat október 31-ig a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár közösségi épületében tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában