dalok egy szál gitárral

2019.10.10. 07:00

Varga Richárd szerzői estje töltötte meg a megyei könyvtárat

Gitáros vasárnap címmel tartották meg a közelmúltban Varga Richárd Vízjelek című szerzői estjét az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy Termében a Könyvtári Héthez kapcsolódva.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág/Napló

Varga Richárd magyar-, történelem- és drámatanár, dalszerző és előadó 2011 óta tart megzenésített versekből álló irodalmi esteket, rendhagyó irodalomórákat. A megzenésített versekből álló műsorai mellett saját verseket is ír, amelyeket több irodalmi folyóirat – Vár Ucca Műhely, BÁR – is rendszeresen közöl.

2015-ben 101 címmel jelent meg első albuma, amelyen az általa szerzett dalok mellett néhány parafrázis verse és slam poetry szövege is helyet kapott. 2015-ben az Év veszprémi slammere lett.

Varga Richárd egy szál gitáros szerzői estje sok érdeklődőt vonzott a könyvtárba Fotó: Horváth Virág/Napló

A Vízjelek című koncertjének tematikája a saját dalai köré szerveződött. A korai megzenésített verseitől kezdve már kortárs vagy közel kortárs alkotók verseit is megénekelte az eseményen. Varga Richárdnak egyébként korábbi előadásai okán tudvalevő, hogy a közönség bevezetése a kortárs irodalomba mindig fontos szerepet játszik koncertjein. Ebből kifolyólag a koncert egyik blokkját teljes egészében slam poetry szövegeinek szentelte, hiszen korábban Szombathelyen és Veszprémben is aktív tagja volt a slammer közösségeknek. Habár ezt a fajta munkásságát már nem folytatja, nem szerette volna, ha szövegei elenyésznek, így dalokba foglalva helyet kaptak repertoárjában, tudtuk meg a művésztől.

Az irodalmi vonal nemcsak itt ütközött ki Varga Richárd koncertjén, de saját szövegeiben a figyelmes hallgatóság rengeteg intertextualitást és utalást találhatott más szövegekre, szerzőkre, életrajzokra. Pilinszkytől Kafkáig rengeteg ismert alkotó előtt tisztelgett a könyvtárban adott műsorában.

A Könyvtári Hét keretein belül megvalósuló telt házas koncert kötetlen beszélgetéssel zárult az alkotóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában