rangot ad a városnak

2019.11.13. 07:00

A világ legjobb fiatal csellistái versengenek Várpalotán

Huszonnégy országból mintegy hetvenöt ifjú zenész érkezett erre a hétre Várpalotára, hogy részt vegyen a VIII. David Popper Nemzetközi Csellóversenyen.

Szabó Péter Dániel

Temesvári Bence (baloldalt), a legutóbbi verseny győztese együtt koncertezett a megnyitót követően a Mendelssohn Kamarazenekarral

Fotó: Szabó Péter Dániel

A rangos zenei megmérettetés ünnepélyes megnyitóján a Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet a Thury-várban.

Nem túlzás azt állítani, komolyzenei berkekben mára világhírűvé érett a kétévente megrendezett David Popper Nemzetközi Csellóverseny, amelyet tizenkilenc esztendővel ezelőtt Szili Gabriella várpalotai csellótanár és Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész hívott életre.

Jól példázza mindezt, hogy nemcsak Magyarországról és Euró­pából, hanem többek között Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Hongkongból, Ausztráliából, Brazíliából, de még a Fülöp-szigetekről és Malajziából is érkeztek versenyzők Várpalotára, hogy a hét folyamán összemérjék tehetségüket és felkészültségüket. A csellistákat héttagú nemzetközi zsűri értékeli, amelynek elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, de a grémiumban hazai és külföldi csellóprofesszorok is helyet kaptak.

Temesvári Bence (baloldalt), a legutóbbi verseny győztese együtt koncertezett a megnyitót követően a Mendelssohn Kamarazenekarral Fotó: Szabó Péter Dániel

A két évvel ezelőtti egyik győztes, Temesvári Bence is eljött a megnyitóra, hiszen együtt játszotta Schumann A-moll csellóversenyét a Mendelssohn Kamarazenekarral. A Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész vezette művészeti együttes idén koncertsorozattal örvendeztette meg a várpalotaiakat.

– Egy európai uniós pályázat tette lehetővé, hogy ezt a koncertsorozatot megrendezzük. Nagy előrelépés ez városunknak, hiszen szükségünk van a magaskultúrára is. Azáltal, hogy ezt a koncertsorozatot el tudtuk hozni Várpalotára, a záróalkalom pedig a David Popper Nemzetközi Csellóverseny nyitánya volt egyben, eleget tudtunk tenni a komolyzenére fogékony lakosság igényeinek is.

Ez a zenei viadal rangot ad Várpalotának, büszkék vagyunk rá, hogy a világ minden részéből érkeznek településünkre a legjobb ifjú csellisták – mondta el kérdésünkre Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki köszöntőjében a zene országokon és határokon átívelő összekötő szerepéről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában