kiadvány

2019.11.19. 07:00

Kitüntetett történeti adattár két kötetben

Közel egy évtizedes kutatómunka eredményeként megjelent a Dunántúli Református Egyházkerület prédikátorai és rektora II. 1761–1849 című, csaknem 2900 oldalas kiadvány.

Polgár Tibor

A tavalyi év levéltári kiadványának választott, a fotó jobb alsó sarkában látható kétkötetes forrásmunkát Szabó Előd mutatta be a nagyközönségnek Fotó: Pápai Református Gyűjtemények/Kóka László

Fotó: [email protected]

A Pápai Református Gyűjtemények Forrásközlések elnevezésű sorozatának 15–16. köteteként kiadott hatalmas történeti adattár az egyházkerületi levéltár munkatársai­nak, Hudi József levéltárvezető, valamint Köblös József és Kránitz Zsolt főlevéltárosok mintegy tízéves munkáját dicséri. Az impozáns, kétkötetes kiadvány 1050 lelkész, 2045 tanító és levita (lelkésztanító), vagyis mintegy 3100 egyházi személy életrajzát tartalmazza.

Az első kötetből megismerhetjük az egyházkerület egyházigazgatási beosztásának változásait, továbbá az egyházkerületi, egyházmegyei tisztségviselők szolgálati adatait, az egyes településeken szolgáló lelkészek és tanítók szolgálati idejét, majd a lelkészek életrajzát. A második kötet a tanítók életrajzát tartalmazza ábécérendben. A szövegekben és az adatsorokban történő gyors keresést DVD-melléklet segíti. A szakmai szerkesztést Köblös József és Kránitz Zsolt, a technikai szerkesztést Mezei Zsolt végezte. A kötetek kiadását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A tavalyi év levéltári kiadványának választott, a fotó jobb alsó sarkában látható kétkötetes forrásmunkát Szabó Előd mutatta be a nagyközönségnek Fotó: Pápai Református Gyűjtemények/Kóka László

A kiadványt Szabó Előd, a Pápai Református Akadémia tanszékvezető egyháztörténész-professzora mutatta be a nagyközönségnek a Dunántúli Református Egyházkerület novemberi, a pápai református ótemplomban megtartott lelkészszentelő közgyűlésén. A család-, egyház- és művelődéstörténeti kutatásokat szolgáló forrásmunka kiérdemelte

Az év levéltári kiadványa 2018 elnevezésű országos kitüntetést, amit Hudi József vett át Kenyeres Istvántól, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnökétől tavasszal Budapesten, a Fővárosi Levéltár dísztermében. A Dunántúli Református Egyházkerület prédikátorai és rektora II. 1761–1849 című kiadvány nem került könyvesbolti forgalomba, az érdeklődők a Pápai Református Gyűjtemények titkárságán szerezhetik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában