a végtelenség szimbóluma

2019.11.27. 19:38

Möbius-szalag a vásznon – Megnyílt Haász Katalin kiállítása Veszprémben

1998-ban festette az első Möbius-képet, ami azóta is Haász Katalin központi témája. A Pillanatok műve című kiállítás képei egy Möbius-szalagon alapuló vonalrendszer használatával jöttek létre.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Akos

A közelmúltban nyílt meg Haász Katalin a Pillanatok műve című kiállítása a Művészetek Háza Veszprém Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kiállítást Aknai Katalin művészettörténész nyitotta meg. Beszédében elmondta, a kiállított alkotások egy látszólag nagyon tiszta élet mentén elrendeződő életrajzi vetületet alkotnak. A Pillanatok műve cím szerénysége ellenére látható az aprólékos munkával véghez vitt festői program Haász Katalin alkotásaiban. Kiemelte, ez egy nagyon alaposan végiggondolt geometrikus program, ugyanakkor azzal, hogy elvékonyítja a művész a formákat, könnyedséget sugároz, mintha valóban a „pillanatok műve” lenne az alkotás. A képek kék háttérrel készültek, amelynek a művészettörténetben komoly hagyománya van. A kék szín a végtelenséget, a távolságot jelképezi, a felettünk húzódó égboltra reflektálva.

A Möbius-szalag maga is a végtelenség szimbóluma, másfelől viszont rengeteg lehetőséget ad a különböző vetületek megragadására. A jelenleg bemutatott sorozat a ponttal, mint pillanattal és a párhuzamos vonallal, mint tér-idő szelettel foglalkozik. Az idő különböző életszakaszokban más-más relációban van a térrel. Az időbeli távolodás a térbeli távolodással akkor van szinkronban, ha például utazunk. Haász Katalin úgy gondolta, az utazásai, helyváltoztatásai és az időtartam beleilleszthető ebbe a Möbius-szalagba, így különleges idő- és térmetszetek rajzolódnak ki.

Haász Katalin a Möbius-szalag vonalrendszerén keresztül művészeti és matematikai problémákat is leképez Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója hozzátette, a kiállításon a kortárs matematika és geometria problémáival találkozhatunk, elsősorban a hiperbolikus geometria és az M dimenziós vektor kérdése merül fel. – Ehhez nem kell szeretni, vagy ismerni a matematikát, csak azt kell tudni, hogy művészetben is a világ megismerése és leírása a cél, és ennek nagyon sokféle útja van – tette hozzá Hegyeshalmi László.

A kiállítás 2020. február 29-ig a Művészetek Háza nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában