Fantasztikus zenészek

2019.11.26. 11:00

Tehetséges csellisták versenyeztek egy héten keresztül Várpalotán

Emlékezetes gálaműsorral zárult a VIII. David Popper Nemzetközi Csellóverseny, amelyen 24 ország 75 ifjú csellistája mutatkozott be Várpalotán.

Szabó Péter Dániel

Onczay Csaba, a nemzetközi zsűri elnöke gratulál az ausztrál Rachel Siunak, az V. kategória egyik győztesének az eredményhirdetésen

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-várban tartott ünnepélyes eredményhirdetésen Campanari-Talabér Márta polgármester elmondta, büszke arra, hogy a város ad otthont a rangos nemzetközi megmérettetésnek. – A világ minden tájáról összegyűlt fiatal művészek számára életre szóló élményt adott ez az egy hét – fogalmazott a városvezető.

Az idei rendezvényt Onczay Csaba, a nemzetközi zsűri elnöke és Szili Gabriella verseny­igazgató is sikeresnek értékelte. Onczay Csaba kiemelte, örömmel tölti el, hogy a David Popper verseny hagyománya 19 éve töretlen. A nemzetközi szaktekintély hangsúlyozta, a megmérettetéseknek köszönhetően Várpalota ezen idő alatt csellónagyhatalomnak is tekinthető. A gordonkaművész kiemelte; minden alkalommal nehéz dolga van a zsűrinek a legjobbak kiválasztását illetően.

– Büszke vagyok arra, hogy Ázsiában, Amerikában, Ausztráliában és Európában most Várpalotáról beszélnek, ahol fantasztikus csellisták versenyeztek egy héten keresztül. Tudják, hogy Várpalota Magyarországon van, ahol a kitartás és a hit ennyi éven keresztül életben tartotta ezt a versenyt. Mert mi tudjuk, hogy az álmokat meg lehet és meg kell valósítani. A tehetség, a szorgalom és az elkötelezettség az, ami a világot előre viszi. Most a zene ereje segített bennünket – hangsúlyozta Szili Gabriella.

Onczay Csaba, a nemzetközi zsűri elnöke gratulál az ausztrál Rachel Siunak, az V. kategória egyik győztesének az eredményhirdetésen Fotó: Szabó Péter Dániel

Idén is öt korcsoportban négy napon át mutatták be tudásukat a nemzetközi zsűrinek az ifjú csellisták. A megmérettetésen huszonnégy országból hetvenöten vettek részt. Ebben az évben Magyarországról kilencen jelentkeztek, de jöttek fiatal muzsikusok Németországból, Dél-Koreából, Kínából, Ausztráliából és Hongkongból is.

Minden korosztályban több első, második és harmadik díjról is döntött a zsűri. Ami a magyar eredményeket illeti, Balog Nella megnyerte kategóriáját, Hartmann Domonkos a második lett, Hagiwara Riku pedig harmadik helyen zárt korcsoportjában. A Mendelssohn Kamarazenekar különdíját, egy közös fellépési lehetőséget szintén Balog Nella érdemelte ki. A záróhangversenyen a megmérettetés öt korcsoportjának első helyezettjei léptek színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában