Katartikus zenei élményt nyújtott a hangverseny

2019.12.05. 16:00

Boros Misi virtuóz zongorajátékkal ajándékozta meg hallgatóságát Ajkán

A Filharmónia Magyarország és a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont közös rendezésű ajkai bérletének hangversenyén Boros Misi önálló zongorakoncertet adott.

Borsos Renáta

A Junior Príma díjas Boros Misi adott koncertet a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban

Fotó: Györkös József

A Junior Príma díjas fiatal zongoristát a hazai közönség a Magyar Televízióban közvetített Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorból ismeri. Akkor a junior kategória győztese lett. Tehetségét azóta már számos hazai és külföldi koncerten ragyogtatta. Sikere a mai napig töretlen. Az ajkai zongorahangverseny első részében Liszt-műveket játszott. A koncert második felében Schubert A-dúr Szoná­táját, majd az impresszionista Debussytől a Fények a vízen, A boldog sziget és az Arabeszk című darabokat adta elő.

A Junior Príma díjas Boros Misi adott koncertet a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban Fotó: Györkös József

Az ifjú zseni átszellemült, virtuóz játékával ­érezhetően az első perctől az utolsóig elnyerte a nézők szívét. Elő­adása végén percekig zúgott a taps. Elárulta, hogy a színpadi jelenlét, az előadásmód mellett legalább annyira fontos a műsorválasztás. – A koncertjeimen játszott darabok kiválasztásában mentorom, mesterem, a Kossuthdíjas zongoraművész, Bogányi Gergely van segítségemre. Komoly támogatást nyújt nekem. Mindemellett Pécsett hetente járok Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanárhoz. Liszt, Schubert, Debussy abszolút a top kedvenceim – fejtette ki Boros Misi.

Megtudtuk, jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium magántanulója, 16 évesen mind emberileg, mind zeneileg nagy változás előtt áll. Szülei egyetemi tanárok, maximálisan segítik őt a tanulásban, támogatják művészi fejlődését. Napi öt-hat óra zongorázás mellett a művekkel elméleti szinten is sokat foglalkozik. Úgy véli, nagyon lényeges, hogy fejben rendben legyen az előadóművész, tudja, hogy az adott műben mi miért történik. Ismernie kell a szerzőt, a gondolatvilágát. Az első és legfontosabb, hogy mi van a kottában, azután következik, hogy azt ő miként szeretné előadni, megvalósítani.

– Egy zeneműre való felkészülés alatt meghallgatom, más előadóművészek hogyan játsszák, de a saját konkrét elképzelés a döntő, hiszen ettől lesz egyedi a játék. Ettől játszom én máshogyan, mint bárki más, és ettől zongorázik bárki más másként, mint én – mondta a zongoraművész.

Megosztotta, a fellépések alkalmával különböző zongorákon játszik. Mindig az adott hangszerből kell a maximumot kihoznia. A zongora legszebb arcát mutatja játék közben. Ami számára lényeges, hogy a közönségnek közvetíteni tudja mindazt, amit szeretne. Ajkai koncertjén a hallgatóság lelki feltöltődéséről, a kapott művészi élményről a percekig zúgó vastaps adott bizonyosságot. Az ifjú tehetség ráadás játékában előadott Liszt: La Campanella című darabbal megkoronázta az estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában