Különleges templomi hangverseny

2019.12.28. 07:00

Meghitt pillanatokat élt át az ajkai koncert közönsége

Örömteli adventi várakozásban különleges hangversenynek adott otthont a Jézus Szíve Templom a hétvégén. A meghitt karácsonyi koncerten fellépett az Ajkacsingeri Borostyán Férfikórus, az Ajkai Pedagógus Női Kar és a Padragi Bányász Férfikórus.

Borsos Renáta

A Padragi Bányász Férfikórus előadása megkoronázta az estét

Fotó: Borsos Renáta

A templomi koncert első részében az Ajkacsingeri Borostyán Férfikórus többek között Lisznyai Gábor: Adventi gyertyák, Farkas Ferenc: Áldott éj és Karai József feldolgozásában: Csillagoknak temetője című műveket adta elő. A kórust Petheő Balázsné vezényelte, zongorán kísért Vörös Jánosné.

A következő zenei részben az Ajkai Pedagógus Női Kar a Tündérkelepelők gyermekkórussal kiegészülve lépett a közönség elé. Műsorukban közreműködött Balassa Balázs és Mózer András (dob), Taubert András (nagybőgő), Vörös Jánosné (zongora). A karácsonyvárás örömteli érzésére hangolva a teljesség igénye nélkül Franz Gruber: Csendes éj, Handel: Jöjj, béke nyájas angyala, Frode Fjellheim: Lord Jesus darabok is felcsendültek Petheő Balázsné és Cserháti Csilla vezényletében. Az estét a Padragi Bányász Férfikórus három zenei egységből álló koncertje koronázta meg. Az első blokkot az idén megjelent karácsonyi lemezük címadó dala, a Batthyányi: Graduál-új világosság jelenék című indította.

A Padragi Bányász Férfikórus előadása megkoronázta az estét
Fotó: Borsos Renáta

Azt követően a késő reneszánsz – kora barokk szerző Michael Praetorius Szép rózsabimbó, majd Franz Biebl: Ave Maria című darabok csendültek fel. Az utóbbinál szólót énekelt Rauch Zsolt, Rücker Péter és Szalay Balázs. A csodálatos lélekemelő zeneiségért a kórustagokon kívül a hangszeres kísérők – Kanyárné Grünvald Petra karnagy (kalimba), Kovácsné Pogány Kinga (orgona, zongora), Bedők László (blockflőte és hangolt csengők), Kovács Imre (fuvola és hangolt csengők), Vági Károly (tibeti csengő) – feleltek. A második blokkban többek között az idén elhunyt magyar zeneszerző, Kocsár Miklós Jó szánút című darabját is előadták. Kuriózumként magyar nyelven Robert H. Young: Jászol mélyén fekszik Ő című művet is elénekelték. Előadásukat Adolph Adam: Szentséges éj című darabja zárta.

Az év utolsó koncertjén Vági Károly egyesületi elnök elismeréseket adott át azoknak, akik több évtizede tagjai a kórusnak. Örökös tag elismerő címben részesült Kanyárné Grünvald Petra, Veisz Mihály, Kersner István, Paksa Rudolf és Hoffmann Péter. A nagyszabású zenei élmény Jacques: Gloria gloria cíművel zárult az összkar előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában