„Egy jelkép újjászületett”

2019.12.11. 07:00

Megjelent a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár 2020-as falinaptára

A közelmúltban felújított Esterházy-kastélykapu fényképeivel, vonatkozó idézetekkel jelent meg a városi könyvtár jövő évi falinaptára.

Laskovics Márió

Hermann István könyvtárigazgató, Lehoczky Tivadar fémrestaurátor, Áldozó Tamás polgármester és Nagy Zoltán grafikus a városi könyvtárban tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Sajtótájékoztatón mutatták be a Jókai Mór Városi Könyvtár 2020-as, „Egy jelkép újjászületett” – A pápai Esterházy-kastély kapuja című falinaptárát kedden.

Hermann István könyvtárigazgató, Lehoczky Tivadar fémrestaurátor, Áldozó Tamás polgármester és Nagy Zoltán grafikus a városi könyvtárban tartott sajtótájékoztatón Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hermann István igazgató emlékeztetett, ez a könyvtár második idén kiadott falinaptára, amit a kastélykaput készítő Lehoczky kovács iparművész és restaurátor Kft. műhelyében tapasztaltak inspiráltak. Kétszáz példányban jelent meg.

Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, a helyi sajtó példaértékűen követte nyomon a kastélykapu rekonstrukcióját, illetve az avatóünnepség is megfelelő keretet biztosított az informálásra.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az átadással visszakaptuk a város lelkéből egykor kiszakított darabot. A kapu magától értetődő természetességgel illeszkedett vissza a város szövetébe, életébe, s azóta beváltotta a reményeket, hiszen a pápaiak szeretik, máig érdeklődéssel van iránta, rengeteg képen jelenik meg, valamint a közösségi médiában is kifogyhatatlan témát szolgáltat a fotósok számára – mondta el a városvezető. Az Esterházy-kastély jövő évi naptára szintén a kaput, ám más megközelítésben, a helyére emelten, különféle látószögekből dolgozza fel, tette hozzá, míg a könyvtári naptár a kapu elkészültének folyamatára helyezi a hangsúlyt. A kettő jól kiegészíti egymást.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A naptárban Lehoczky Tivadar fémrestaurátor és Nagy Zoltán grafikus felvételei láthatók. Előbbi megtiszteltetésnek értékelte, hogy ők készíthették el a kaput. Öröm, hogy a nagy munkából többet láthat a közönség a naptár által. Utóbbi kiemelte, a legtöbb képen háttér nélkül látható a kapu, az idézetek pedig a vasról, a tűzről és a kapuról mint szimbólumról szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában