Az élő zene varázsa

2020.01.14. 11:00

Hangvilla-díjasok adtak változatos, közös koncertet Veszprémben

Tehetséges, sokszínű és együttműködésre kész zenész lehet Hangvilla-díjas, mondta Bélafi László a díjazottak szombat esti koncertjén.

Balla Emőke

Tompos Kátya és Hrutka Róbert, az idei Hangvilla-díjasok (jobbra) léptek fel. Balra Kalmus Felicián

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Hangvilla-díjasok kiválasztása és koncertje lehetőséget ad arra, hogy évente egyszer megmutassuk, milyen az, amikor minden tökéletes – mondta a Hangvilla igazgatója. – Két éve határoztuk el, hogy létrehozzuk a díjat, mellyel a sokoldalú, elkötelezett művészeket ismerjük el. A díjjal olyan fiatal, elhivatott előadót jutalmaznak, aki élő zenét játszik, akar és tud adni a közönségnek.

Bélafi László úgy fogalmazott, jó minőségben kell zenét hallgatni, az előadók koncertje és cédéi is nagyszerű, egyedi produkciók. Az elismerést Porga Gyula polgármesterrel együtt adta át, Tompos Kátyának, Hrutka Róbertnek és az Antal Gábor Triónak.

A koncertet a trió nyitotta, mely a tavalyi programon is fellépett az első Hangvilla-díjas Csemer Boglárka Boggie-val. A formáció vezetője azt mondta, a díj megerősítés számára, hogy jó úton jár, mások is felfigyelnek zenéjükre. A három zenész – Antal Gábor zongora, Fekecs Ákos dob, Szentgallay György basszusgitár – szerzeményeiben a változatos zenei stílusok progresszív dallamai, harmóniai és ritmikai megoldásokkal vegyülnek Antal Gábor azt mondta, igyekeznek a hallgatókhoz közelebb hozni a kortárs dzsesszt. Műsorukban Whirl című lemezükről játszottak olyan dalokat, melyekben minél több színt megmutathattak, így örmény eredetű népdalt, líraibb balladát, A rózsaszín párduc című film zenéjét.

Tompos Kátya és Hrutka Róbert, az idei Hangvilla-díjasok (jobbra) léptek fel. Balra Kalmus Felicián
Fotó: Penovác Károly/Napló

Hrutka Róbert zeneszerző, zenész, énekes, gitáros, dalszövegíró több mint 200 nagylemez készítésében működött közre, neves színművészekkel zenélt együtt. Első önálló albuma 2009-ben jelent meg. Azt mondta, fontos számára a díj, a közönség visszajelzése.

Mindig örömmel lép fel Veszprémben. Tompos Kátyát a Valami Amerika 2. forgatásán ismerte meg, tehetséges, különleges, maximalista művészként jellemezte őt. Tompos Kátyának 2013-ban Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze, amely zenei utazás Angliától Oroszországig. Az angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű számokat Hrutka Róbert öltöztette zenei köntösbe.

A koncerten elhangzottak francia és orosz dalok, Tompos Kátya és Hrutka Róbert saját szerzeményei a színművész, énekesnő első, illetve második, Holdjárat című lemezéről és Juhász Gyula Szerelem? című versére írt szám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában