Pannon Várszínház

2020.01.14. 16:00

Interaktív kortárs tánccal ünneplik Veszprémben a magyar kultúra napját

A Pannon Várszínház a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében az európai színvonalú kortárs táncot is népszerűsíteni szeretné.

Horváth Virág

Forrás: Pannon Várszínház

A színház öt éves megállapodást kötött a nemzetközileg elismert Frenák Pál Társulattal, akik több alkalommal elnyerték már A Tánc Fesztiválja fődíját. A hosszútávú projekt első közös állomásához január 22-én, szerdán, a magyar kultúra napján érkezik meg a Pannon Várszínház és a Frenák Pál Társulat. Ebből az alkalomból a Hangvillában mutatják be a Twins című interaktív kortárs tánc darabot ingyenesen, a programon való részvétel regisztrációhoz kötött.

- A magyar kultúra napja alkalmából bemutatott előadás már előrevetíti mind az Európa Kulturális Fővárosához kapcsolódó további programokat, mind a Pannon Várszínház szeptemberben induló huszadik színházi évadának jellegét. Az idei A Tánc Fesztiválja is már az EKF jegyében, külföldi előadókkal, nívós programokkal, különleges, kortárs szemléletben zajlik majd. Igyekszünk még inkább a közönség felé fordulni, és az ő igényeiknek megfelelni, emellett továbbra is az európai szakmaiságot igyekszünk képviselni – mondta el Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója.

A Twins című előadás megtekintése után az alkotókkal és előadókkal elemezhetik a résztvevők a látottakat
Fotó: Pannon Várszínház

A Twins a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről. Két táncos, két maszkos figura, hol iker-bábuként, hol iker-testvérként keresik az egység, az összetartozás, az elszakadás, az egyedüllét és a magány állapotait.

Az előadás nem analizálni próbál vagy megfejteni, hanem sokkal inkább a tünetek, a lehetőségek tárházát számba venni. A két táncos ikercsillagként köröz a szinte csupasz térben, míg elválaszthatatlannak hitt kapcsolatukban végig nem élik az ikrek paradoxonát: hiába az egypetényi közösség, a születés utáni nagy utazás számukra már aszinkronitás, ahol önálló személyiségük egységét kell megtalálniuk. Az alkotó nem keres végső megoldásokat. Sokkal inkább maga a folyamat érdekli, a föloldhatatlannal való szembenézés.

A nézők az előadás megtekintése után részt vehetnek egy interaktív, értelmező, vezetett beszélgetésen a szereplő táncosokkal az előadás terében. Élménybeszámoló formájában oszthatják meg egymással a látottakat, valamint az előadásról eszükbe jutó kérdéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában