Invitálás közös ismeretszerzésre

2020.01.28. 11:00

Mindenkit vár a pápai szabadegyetem

Novemberben Zsidó szabadegyetem indult a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A programsorozat következő alkalmát február 20-án tartják.

Polgár Bettina

Schmidt Orsolya egyesületi vezető és Balázs Gábor egyetemi docens legutóbb Jáel és Sisera: Egy el nem mondott bibliai történet megfejtése címmel várták az érdeklődőket

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta, a rendezvényeiken mindig hangsúlyozzák, hogy a tanulás mennyire fontos a zsidóság életében.

– Úgy tűnt, érdeklődés mutatkozik arra, hogy a purim és a hanuka, illetve a holokauszt- megemlékezés mellett elkezdjünk együtt tanulni. Ezért indultak el 2018-ban a Zsinagógai séták, illetve ezt megelőzően a Sétáljunk együtt! sorozat, amely a város különböző pontjaiba engedett betekintést a zsidó hagyományok jegyében. Ehhez kapcsolódóan jöttek létre a buszos kirándulásaink is, jártunk Budapesten, Győrben, Balatonfüreden, Szombathelyen, hogy megismerjük azokat az intézményeket, közösségeket, múltból maradt örökségeket, amelyek a zsidósághoz köthetők. Ezek a kirándulások is mind-mind a tanulásról szóltak, hiszen múzeumot látogattunk, közösségekkel ismerkedtünk, emlékhelyeket néztünk meg, és úgy tűnt, kezd kialakulni egy olyan érdeklődő kör a tagságon kívül is, akik szeretnének új ismeretekhez jutni – tekintett vissza Schmidt Orsolya.

Mint mondta, a Zsinagógai séták keretében 2018 és 2019 nyarán tematikus előadásokat szerveztek. – A séták virtuálissá váltak, az időben és a témák között barangoltunk. Egy ideig az egyesület tagságával jártuk körbe a témaköröket, majd eljutottunk oda, hogy fontos lenne előadókat hívnunk, hiszen vannak nálunk sokkal avatottabb szakemberek, akik évtizedek óta foglalkoznak egy-egy területtel. A Zsinagógai séták alkalmával előadást tartott Oláh János és Fényes Balázs, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatói, valamint Ortutay Gábor, a pápai Hit Gyülekezetének lelkésze – magyarázta az egyesület vezetője.

Schmidt Orsolya egyesületi vezető és Balázs Gábor egyetemi docens legutóbb Jáel és Sisera: Egy el nem mondott bibliai történet megfejtése címmel várták az érdeklődőket
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Schmidt Orsolya hozzátette, mivel a Zsinagógai sétákat nyaranta szervezték meg – hiszen a hideg idő beköszöntével már nem lehet előadást tartani a zsinagógában –, felmerült, hogy a téli időszakban is indítsanak előadás-sorozatot. Így kezdődött el novemberben a Zsidó szabadegyetem, melynek a Református Teológiai Akadémia lett a helyszíne.

Az első alkalommal Fényes Balázs tartott előadást Miért imádkozom? címmel, január 23-án pedig Balázs Gábor egyetemi docens Jáel és Sisera: Egy el nem mondott bibliai történet megfejtése címmel várta az érdeklődőket.

Legközelebb február 20-án Kántor Anita judaisztika tanár, végzős rabbihallgató beszél arról, mit jelent zsidónak lenni a 21. században, majd március 19-én Oláh János nyújt betekintést a zsidó mindennapokba a születéstől az esküvőig. Április 22-én pedig a Zsidó szabadegyetem zárásaként Ortutay Gábor tart előadást Izrael jövője a bibliai próféciák alapján címmel.

Schmidt Orsolya hangsúlyozta, az előadásaik minden érdeklődő számára nyitottak, a részvétel díjtalan.

– Nyilván elsődlegesen nem a kisgyermekeknek szóló témák jelennek meg, felső tagozatos vagy középiskolás kortól azonban már bátran jöhetnek a diákok. Nagyon várjuk a fiatalokat, mert úgy gondoljuk, ezek olyan területek, amelyeket hasznos megismerniük, teljesen függetlenül attól, hogy ki milyen felekezethez tartozónak vallja valaki magát. Ugyanakkor ez a történelemtanulás része is lehet. Emellett természetesen várjuk azokat is, akik azt gondolják, szívesen szánnának időt az ismereteik bővítésére. Tehát minden érdeklődőt örömmel látunk, ahogy az eddigi programjaink esetében is. Mivel nem kapcsolódnak egymáshoz az előadások, bármikor lehet csatlakozni a szabadegyetemhez – zárta a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában