a Meseautótól a Villa Negráig

2020.01.12. 11:30

Mindig a legfontosabb az előtte álló feladat – Ajkán varázsolta el a közönséget Kamarás Iván

Fergeteges hangulatú koncerten, kitűnő humorral fűszerezve idézte meg Kamarás Iván a ’20-as és ’60-as évek lüktető, magyar – és nem csak – filmzenéit a Meseautótól a Jamaikai trombitáson át a Kicsit szomorkás a hangulatomtól a Villa Negráig.

Kovács Erika

Kamarás Iván: Oda kell figyelni a fizikumunkra, mert a testünk a templomunk Fotó: Császár Bálint

Fotó: Balint Csaszar

A közönség vastaps kíséretében gyakran együtt énekelt a kivételes humorú, sármos-elegáns Jászai Mari-díjas színésszel Ajkán, a Kristály Hotel Carbon bárjában a közelmúltban.

„Az Egy fess pesti este semmiképpen nem hagyományos, „poros” színészanyag félig elszavalt dalokkal, jelenetekkel. Ez egy koncert, ahol az ország legjobb muzsikusai kísérnek. Budapest Bár jellegű hangzást kaptak a közönség ­és az én kedvenc dalaim, amelyek jelen esetben azonosak. Természetesen a kor dalai adják a produkció gerincét, de ahogy a dalok is frissebb, izgalmasabb köntöst kapnak, a műsor szerkezete is eltér a „szokásos” színészestektől. A színpadon nem Kamarás Iván színész, hanem Iván, aki pátoszoktól mentes saját véleményét, humorát is megmutatja” – olvasható az estről a közösségi oldalon.

– Van egy másik koncert­anyagunk Frank Sinatra és kortársai dalaival, Idegenek az éjszakában címmel. My Way, Just a gigolo, Fly me to the moon és sok más remek világsláger, a gatsby-partyk legkedveltebb dalai. Ott viszont magyarul alig énekelek, ezért is hoztuk létre az Egy fess pesti estét, ahol csak magyar dalok hangzanak el. Fontos a hagyományőrzés, a tovább örökítés és a magyar értékek becsben tartása és őrzése. Arról nem beszélve, hogy ezek a dalok a magyar sztenderdek, amelyek az idősebb és a fiatalabb korosztálynak is tökéletes szórakozást nyújtanak. Működik kis és nagy térben egyaránt: játszottunk a Győri Nemzeti Színházban, vagy a Budapesti Nyári Fesztiválon ezer ember előtt, számos művelődési házban, vagy kisebb térben, mint az Orfeum. Rengeteg helyre hívnak, hiszen ez egy tökéletes családi szórakozás itthon és határainkon túl egyaránt – mesélte lapunknak Kamarás Iván, aki már miskolci és füredi koncertje próbájára sietett.

Sok legendás művész nevét megemlítette előadás közben, így mások mellett Páger Antalt, Sztankay Istvánt és Bodrogi Gyulát. Mit jelentenek ők az ön életében, pályáján?

– Nagyon sokat. Miattuk lettem színész, őket hallottam, amikor felnőttem. A nagyszüleimmel nagyon sokat tévéztünk, a szombat esti filmkoktéltól elkezdve a pénteki meg a vasárnapi nagyfilmeket is megnéztük. A nagyszüleim minden, akkor sokat játszó színész nevét megtanították nekem, így azt a generációt is megismertem, a nagy öregeket. Ezek a filmek a magyar filmgyártás aranykorát idézik. Eisemann és De Fries Károly művei a félig operett, a félig zenés játék, a filmzene, valami korlenyomat és stílus, illetve valamiféle szebb világ utáni vágyódás, ami a mai hétköznapokon és ünnepnapokon is elfér, és helye van, nélkülözhetetlen, szükségeltetik.

Fotó: Császár Bálint

Mindez az ön életében is fontos és meghatározó?

– Én már forrása lettem az említett kincsesládikának, hiszen rajtam keresztül kapja meg a közönség. Ennek a zenének gyógyító ereje van, csodálatos, fantasztikus, és úgy gondolom, ezen kell nevelni a kisdedeket is. Mindez felelősség és küldetés is egyben.

Hogyan telnek a napjai, mire készül?

– A rengeteg koncert mellett két premier után is vagyok. Ezek egyike A férfiagy, avagy nincs itt valami ellentmondás című egyszemélyes vígjáték Szirtes Tamás rendezésében a Thália Színházban. Mivel már csak márciusra lehet jegyet kapni, azt hiszem, mondhatom, hogy nagy siker. Ezt követte egy újabb premier, a Ketten egyedül című előadás, Schell Judittal az oldalamon, a legendás, Krumplirózsa című film színpadi változata Goda Kriszta rendezésében. A filmben Al Pacino és Michelle Pfeiffer kelti életre a két negyvenest, akik egymásra találnak, kisebb-nagyobb viszontagságok árán. Ezenkívül forgattam is, hogy pontosan mit, az hamarosan publikussá válik. Ez egy különleges, izgalmas időszak, ami rendkívül munkás és elfoglalt, bár az egész év ilyen volt, folyamatosan úton voltam, az autóban laktam. Már nem is második, hanem első otthon lett.

Mit tart a legmeghatározóbbnak a pályáján?

– Mindig azt, ami előtt állok, hogy a legjobban oldjam meg.

Kitűnő kondícióját hogyan őrzi?

– A közönségből! Természetesen oda kell figyelni a fizikumunkra, mert a testünk a templomunk. Felelősséggel tartozik az előadó, aki emberek elé megy, és ezért jobban kell figyelni magunkra, mint az átlagembereknek.

Kamarás Iván: Oda kell figyelni a fizikumunkra, mert a testünk a templomunk Fotó: Császár Bálint

Jól érezte magát Ajkán?

– Igen, és a visszajelzések alapján mondhatom, kitűnő és felejthetetlen estét töltöttünk együtt.

Hobbija a sport és a motorozás. Rendszeresen úszik, jógázik.

Szívesen áll jótékony célok mellé: az SOS Gyermekfalvaknál a „Kéznyom kampány” nagykövete. 2015-ben az 50 tehetséges magyar fiatal prog­ramban Enyedi Ágnes népdalénekes és -gyűjtő mentora.

Két fiúgyermek, Igor és Zalán édesapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában