Helyi kultúra

2020.02.18. 11:00

Idén sem lesz hiány rendezvényekben Sümegen

A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum igazgatóhelyettese, Fodor József szerint sikeres évet zárt az intézmény.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A színházi előadásokat nagy érdeklődés mellett mutatták be, sokszor kicsinek bizonyult a 250 fős nézőtér. Volt olyan előadás, amelyet egy napon két alkalommal kellett megrendezni. Tavaly megújult a színházterem, de idén sem állnak meg ezen a téren: ebben az évben a tervek szerint fejlesztik a technikát, kicserélik a színpadi szőnyeget. A színházi évadban december 30-án ezúttal is biztosan két előadás lesz, de addig még több olyan darab érkezik Sümegre, amely ugyancsak nagy siker lehet. Az intézmény széles spektrumon működik, a színházi előadások, rendezvények, koncertek mellett az épület falain kívüli események között nagy sikert aratott például a szüret, a Himfy- és a Gesztenyevirág Fesztivál, a Jakab-napok rendezvényei, valamint a decemberi adventi programok.

Különféle megemlékezéseket szintén tervez és lebonyolít az intézmény, amely a helyi hagyományoknak is megfelelve egyéb, minden évben megszokott kulturális tevékenységet folytat. 2019-ben összesen több mint 21 ezer látogatója volt a rendezvényeiknek, miközben a város lakossága 6180 fő. Mivel azonban a fiatal látogatók száma még alacsony, ezért ezt a korosztályt szeretnék kiemelten megszólítani. A többfunkciós intézményhez tartozik a könyvtári szolgáltatások biztosítása, illetve az emlékház révén a múlt ápolása, bemutatása.

Az állami támogatás mellett az önkormányzat segíti az intézményt, továbbá pályázati támogatásokra is szükség van. Az elmúlt öt évben 30 pályázatot nyertek, ezekből programokat valósíthattak meg, így például a Koncz Zsuzsa- és a Zorán-koncertet. Amennyiben idén is lesz pályázati kiírás, az intézmény él a lehetőséggel. Azt már most lehet tudni, hogy az április negyedikei Táncfesztiválra közel félmillió forintos támogatást kaptak, ahogyan a június 27-ei Múzeumok éjszakája programhoz szintén. Emellett sümegi hagyományőrző fesztivált is rendeznek.

Sümegen idén közel 160 rendezvény lesz, köztük könyvtári és emlékházi események is. A programok közül hozzávetőlegesen 80 a közművelődést érinti. Az események közül kiemelkedik a Gesztenyevirág Fesztivál és a Jakab-napok, az előbbinek a 30 éves Republic együttes lesz a sztárvendége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában