"Értsük meg együtt a kort, amelyben élt és alkotott"

2020.02.14. 11:00

Jókai Mórt ünneplik a Magyar Széppróza Napján Balatonfüreden

A Magyar Széppróza Napja alkalmából rendezvénysorozatot szerveznek Balatonfüreden, a Vaszary Galériában, február 17-e és 20-a között. 

20200130 rózsaszín megvilágítást kap a balatonfüredi Vaszary Galéria annak tiszteletére, hogy 100 nap múlva rajtol Magyarországról a Giro kerékpáros verseny Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Napló

A Magyar Írószövetség Választmánya 2017-ben kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg az egész Kárpát-medencében a Magyar Széppróza Napját. A program polihisztor találkozóval kezdődik a Vaszary Galériában hétfőn, amit négy éve indított el a Tempevölgy című folyóirat.

Kedden könyvbemutatóval, valamint író-olvasó találkozóval folytatják a programot, szintén a galériában, mások mellett Zalán Tibor, József Attila-díjas, Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny-fődíjas költő, író, Géczi János, József Attila-díjas, Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny-fődíjas író, és Tóbiás Krisztián, Sinkó Ervin-díjas író részvételével. Csütörtökön Jókai Mór íróról beszélget Szörényi László irodalomtörténész, Petőcz András József Attila-díjas író és Géczi János író. A beszélgetés előtt a helyi diákok bemutatják „Jókai-lapjukat”, amelyben közösen, kézzel írták le az Aranyember című regény egyik fejezetét.

A rendezvényről a szervezők így vélekedtek: „Jókait újra divatba kell hoznunk. A régi siker íróból kötelező olvasmány és témazáró dolgozat lett. Pedig ő maga is lázadó csodagyerek volt, akinek el kellett fogadtatni a stílusát a korabeli író társadalommal, a kritikus nagyközönséggel. Értsük meg együtt Jókait! A kort, amelyben élt és alkotott”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában