Bábszínpadot is kialakítottak

2020.02.25. 07:00

Múlt és jelen találkozott az A. Tóth Sándor nevével fémjelzett kiállításon Pápán

Modern bábművészeti bemutatóteret avattak fel A. Tóth Sándor alkotásaiból nyílt állandó kiállítással, filmvetítéssel és bábelőadással a református gimnáziumban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió

A. Tóth Sándor festő- és bábművész, grafikus, tanár tiszteletére nyílt állandó kiállítás a közelmúltban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma új, bábszínpaddal kialakított kiállítótermében. Baráth Julianna igazgató a múlt, a hagyomány és a jelenvalóság különleges, hálatelt találkozásaként üdvözölte a bemutatót.

Kerpel Péter művésztanár, a képzőművészeti tagozat vezetője elmondta, az A. Tóth-bemutatótérben sokrétű eszköztár áll rendelkezésükre a képző- és bábművészet megismertetésére. Korszerű világítás- és hangtechnika, interaktív számítógép vezérelte tájékoztatóberendezés. Különlegessége, hogy A. Tóth Sándor korabeli tervei alapján, fia, Tóth Gábor instrukcióit felhasználva készült el a mobil bábszínpad, így egyéb helyeken is tarthatnak bábelőadást.

A termet zsúfolásig megtöltő közönség egy rövid, A. Tóth Sándor műalkotásai felhasználásával készült animációs filmet tekintett meg, majd a tárlatot Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg az 1904-ben Rimaszombatban született és 1980-ban Zalaegerszegen elhunyt A. Tóthot méltatva.

A kiállítás ékességét, az A. Tóth Sándorról készült majolikaszobrot Kelemen Zsolt és Somhegyi Annamária ajándékozta az állandó kiállítás számára, és Tóth Gáborné (balra) leplezte le
Fotó: Laskovics Márió

– 1926-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Párizsi évei meghatározták egész életművét, Blattner Géza körében a nemzetközi avantgárd bábművészeti mozgalom kiemelkedő egyénisége lett. Ekkor már expresszív nyelv jellemzi piktúráit, valamint a kubizmus iránti vonzalom, a tér megragadása, és futurisztikus felfogás. Mindezt át tudta emelni a térplasztika, a bábtervezés világába. Hazatérése után a Pápai Református Kollégium rajztanáraként neves művészek, költők, tudósok inspiráló mestere lett, és művészek sora indult szabadiskolájából is – emelte ki.

Az A. Tóth tervezte bábokat Badin Ádám Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett bábművész, a Rozsnyói Meseszínház alapítója mutatta be, majd a gimnázium tanulóiból álló Refis bábozda adott elő két darabot Valler Kata bábművész rendezésében. A kiállítás ékességét, Józsa Judit keramikusművész A. Tóth Sándorról készült majolikaszobrát Kelemen Zsolt és Somhegyi Annamária ajándékozta az állandó kiállítás számára, és Tóth Gáborné leplezte le az ünnepség végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában