a képzőművészet találkozik a könyvtárral

2020.02.08. 11:00

Nemzetközi vándorkiállítás érkezett Pápára

A hatvanéves múlttal rendelkező Kisgrafika Barátok Köre által tavaly létrehozott évfordulós nemzetközi vándorkiállítás ezúttal Pápán tekinthető meg.

Laskovics Márió

A nemzetközi kisgrafikai tárlaton képgrafikák, ex librisek és archív nyomatok láthatók

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Kisgrafika Barátok Körének (KBK) nemzetközi kisgrafikai kiállítása nyílt meg a minap a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A megjelenteket Unger Tamás alpolgármester köszöntötte. Kiemelte, hogy a városi könyvtár kvázi kulturális centrumként alapvető feladatain túl például kiállítások, felnőttképzések, koncertek, színielőadások szervezésével, lebonyolításával is foglalkozik, színesítve a város életét.

– Jelen tárlat a könyvtár és a képzőművészet szép metszéspontja. Az ex libris, azaz könyvjegy olyan sokszorosított grafikai alkotás, melyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak a tulajdonos azonosításáért. A mai marketingszemlélettel azt mondhatnánk, olyan logó volt, amely garanciát jelentett az olvasó számára – jegyezte meg.

Hermann István igazgató hozzáfűzte, a könyvtár gyűjtőhelye a könyveken kívül a könyvjegyeknek is. Büszkék rá, hogy a régi Esterházy-könyvtárból hat–nyolc könyvük van, amelynek ex librisén az áll: a pápai vár könyvtára. Felidézte, a kisgrafikai tárlatokat még elődje, Jelencsik Sándor gyűjtő kezdte el.

A nemzetközi kisgrafikai tárlaton képgrafikák, ex librisek és archív nyomatok láthatók
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A KBK-60 című tárlatot Ürmös Péter grafikusművész, a kiállítás kurátora nyitotta meg. Mint megtudtuk, a KBK 1959 óta fontos szerepet játszik a magyar könyvjegyművészet hazai felvirágoztatásában és külföldi megismertetésében. A helyi ex libris-kultúra felelevenítése után Ürmös Péter a tárlatról elmondta, az egyik rész a KBK hatvanadik évfordulós felhívására érkezett grafikákból áll. A kiírás teljes tematikai és technikai szabadságot adott az alkotóknak, csak a KBK-60 szövegnek kellett szerepelnie a műveken. A színes grafikák formavilága a realista motívumábrázolástól az absztrakcióig terjed. 26 ország 103 művészének, illetve 47 egyetemi hallgatójának 257 grafikáját állították ki.

Az anyag másik részében az elmúlt hatvan év magyar kisgrafikáját méltóképp reprezentáló archív nyomatok szerepelnek, így is emlékezve a már elhunyt gyűjtőkre, egyesületi tagokra.

A Budapest és Szeged után Pápán február 24-éig látható kiállítást továbbvándoroltatják majd. A megnyitón Vén Zoltán grafikusművész, egyesületi elnök is felszólalt, közreműködött a Pápai Acapella Kórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában