kiállítás a pápai könyvtárban

2020.03.11. 07:00

A faragás lett az élete Nemes Ferencnek

Fából, csontból és újabban kőből is kikerekíti csodálatos alkotásait Nemes Ferenc faragó, népi iparművész, akinek munkáiból látható kiállítás a könyvtárban.

Laskovics Márió

Nemes Ferenc faragó, népi iparművész mindenfajta fából, illetve csontból, kőből készíti remekműveit

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nemes Ferenc faragó, népi iparművész kiállítása nyílt meg 75 év margójára címmel szombaton a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében hangsúlyozta: az intézmény, melynek két Esterházy-címerét és Jókai-mellszobrát is a kiállító művész készítette, történetének egyik legszínvonalasabb, de szobrokból biztosan a legjobb anyagát tárhatja a közönség elé.

Nemes Ferenc budapesti születésű faragó Szigetújfaluban él és dolgozik. Már gyermekként faragott, felfigyeltek rajztehetségére, művészi pályára készült, de repülőgép-navigációs műszerész lett. A tököli repülőgépüzemben kezdődött a fafaragás iránti szeretete. Szabadidejében, autodidaktaként tanulta a faragást, a szakkönyveket bújta, kiállításokra járt, faragókkal beszélgetett.

– Az első amatőr fafaragó kirakodóvásáron zsűriztettem először az alkotásaimat. Egyszer csak belibegett Gobbi Hilda, felvette az egyik szobrot, s mondta, hogy megvenné… Ő volt az első vásárlóm. Végül az összes portékámat eladtam – idézte fel mintegy negyvenöt éves faragópályája kezdeteit Nemes Ferenc. Munkái Veszprémben, Pápán, Ugodon, Huszárok­előpusztán, a Somló hegyen láthatók. Pályázati sikerek, díjak elnyerése után otthagyta a gyárat, és szabadúszó lett. Mint mondta, 200–250 tárlata volt már. Jelenleg is alkot, kiállít, pályázatokon vesz részt, őrizve a magyar népi iparművészet hagyományait.

Nemes Ferenc faragó, népi iparművész mindenfajta fából, illetve csontból, kőből készíti remekműveit Fotó: Laskovics Márió/Napló

A mostani tárlaton helyet kaptak legszebb szobrai, botok, pipatórium, s egyéb képzőművészeti remekei. A közel kilencven míves fa- és kőfaragványt bemutató kiállítást Varga József, Szigetújfalu volt polgármestere nyitotta meg, közreműködött Schuszter Andrea hegedűművész és Asztalos Rita zongoraművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában