Kiállítás a Szaléziánumban

2020.03.02. 07:00

A főegyházmegye templomai tollrajzokon és akvarelleken

Az Úr otthona és a Mennyország kapuja – templomok a Veszprémi Főegyházmegyében címmel nyílt kiállítás hétvégén Várnai Péter címzetes prépost tollrajzaiból és akvarelljeiből a Szaléziánum folyosóján.

Juhász-Léhi István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udvardy György érsek a tárlat kapcsán arról beszélt, hogy mindannyiunknak megvan a magunk templomi élménye. Legfőképpen az, ahol felnőttünk, ahol beleléptünk a hitbe, de egy egyházmegyének is megvan a sajátos karaktere a templomaiban. Ezek az épületek kifejezik az adott kor emberének hitét, társadalmi helyzetét, de anyagi lehetőségeit is – fogalmazott Udvardy György.

– Gondoljunk arra, hogy a legtöbb templom valamelyik kegyúrnak az adományából vagy gondoskodásából jött létre. Ugyanakkor a templom hatással van arra a krisztusi hitre, amit megjelenítenek és elérhetővé tesznek, hiszen a templom kultikus hely, ahol legfőbb tevékenységét végzi a hitét megélő ember. Nagyon hálás vagyok Várnai Péter atyának az ötletért és az idejéért, hogy ezt megtette, s ily módon az egyházmegye hitét, kultúráját és történelmét közel hozza hozzánk – hangsúlyozta az egyházi vezető.

Várnai Péter 1958-ban született, 40 éve rajzol, 1989-ig építészként dolgozott. 1994-ben szentelték pappá, 2011-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését, 2018-ban Midszenty-emlékérmet kapott. Súlyos betegség után 2017 nyarától nyugállományban van. Várnai Pétert – ahogy mondta – régi, építész szakmája is a rajzolás felé terelte, de Padányi Biró Márton templom­építő tevékenysége mellett devecseri katonai léte is meghatározó.

A rajzok eleinte akvarelltechnikával készültek, aztán rátalált az ecsetfilcre, amely szerinte maradandóbb. Elárulta, hogy személyes élményei mellett a képeket fotókról álmodta papírra. A Veszprémi Főegyházmegye templomai mellett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéről készült művek már elkészültek, de dolgozik a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye templomain csakúgy, mint a váci, győri és a kaposvári egyházmegyék szakrális épületein is.

A csaknem hetven műből álló tárlat április 30-ig látogatható, keddtől szombatig 9 és 17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában