Mi van a hegyek mögött?

2020.03.20. 11:00

Vetített képes előadást tartottak a természetfotózás titkairól Várpalotán

A Nagy Gábor természetfotós a fényképezés iránt érdeklődők számára tartott a közelmúltban előadást a várpalotai Objektív Fotóklub meghívására.

Szabó Péter Dániel

Nagy Gábor természetfotós az Objektív Fotóklub meghívására érkezett Várpalotára

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A koncertfotózást vagy éppen a művészi fotózást bemutató előadások után ezúttal a természetfotózás volt a középpontban a várpalotai klub rendezvényén a Jó Szerencsét Művelődési Központban. A Kavecz Edina által vezetett csoport Nagy Gábort hívta meg Várpalotára, aki Mi van a hegyek mögött? címmel tartott a témához illően vetített képes, érdekes előadást az érdeklődőknek.

– Összesen tizenkét alkalomból álló programsorozatot szerveztünk egy pályázati sikernek köszönhetően, ennek részeként látogatott el most hozzánk a reklámszakemberként dolgozó hobbifényképész, akinek megkapó tájképeit sokan csodálják az interneten – mondta el kérdésünkre az Objektív Fotóklub vezetője.

Az előadás bevezetőjeként Nagy Gábor arról a kisfilmről beszélt, melyet egy nagy világmárka felkérésére forgatott, s arról a szenvedélyről szól, ami a fotózáshoz és az utazáshoz köti a székesfehérvári fiatalembert.

– Gyermekkorom óta szeretem járni a természetet, próbálok minél több időt kint tölteni. A civil munkám miatt ma már erre kevesebb lehetőségem adódik, de évente 20-25 napot azért tudok szánni erre a célra – mondta el Nagy Gábor, aki megfordult és fotózott már Izlandon, Madeirán, a Dolomitokban, valamint a Magas-Tátrában is, ahova minden évben visszatér.

Nagy Gábor természetfotós az Objektív Fotóklub meghívására érkezett Várpalotára
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Előadásában elmondta, a hétköznapi fotósok által kevésbé kedvelt ködös, fényszegény tájak számára kihívást jelentenek, ennek eredményei néha monumentális hangulatú, míg néha nagyon intim képek formájában jelennek meg.

– Nagyon szeretek hajnalban fotózni. Kevesebb ember mozog ilyenkor, így a fényképezés hangulata is más, de a stílusomhoz, látásmódomhoz leginkább illő körülmények is ilyenkor vannak a természetben – jegyezte meg Nagy Gábor.

A természetfotós hozzátette, ugyan évente csak 20-25 napot tölt a természetben, ám a mindennapjai ettől függetlenül a fotózásról szólnak. Ekkor dolgozza fel a szabadban készített felvételeket, olvassa a szakirodalmat és követi a trendeket, de a fizikai felkészülést is ekkor végzi, hiszen egy 3000 méteres hegy megmászásához nem elegendő az átlagos kondíció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában