Gyermekláncfű virágszirmokkal üzent a diákoknak az olaszfalui iskola vezetője

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Villax Ferdinánd Tagiskolájában zökkenőmentes volt a digitális oktatásra való áttérés.

Müller Anikó Hanga

Hontai Hajnalkának és kollégáinak hiányoznak a kisdiákok

Fotó: Müller Anikó Hanga

Mind a pedagógusok, mind a diákok rugalmasan alkalmazkodtak a vírus okozta megváltozott, szokatlan helyzethez, tájékoztatta lapunkat Hontai Hajnalka tagintézmény vezető.

– Azon túl, hogy a Kréta rendszeren feladatokat küldünk a tanulóknak – melyeket a szülők is megkapnak e-mailben, részletezve a teendőket – online oldalakat is ajánlunk, melyek segítik azok megértését, a tananyag feldolgozását. Kollégáimmal együtt – akik könnyen alkalmazkodtak az új módszerhez – használjuk a messengert és telefonon is adunk egyéni segítséget diákjainknak. Az a tapasztalatunk, hogy a gyermekek jól veszik az akadályokat. Tisztában vagyunk vele, hogy a szülőkre nagy terhet ró ez az oktatási forma. Vannak olyan családok, ahol a szülők dolgoznak, ezért nem a megszokott időben foglalkoznak a tananyaggal, hanem munka után van idejük segíteni gyermekeiknek. A nagyobb testvér is sokszor kiveszi ebből a részét, mert az alsóbb évfolyamos kicsik mellé különösen fontos odaállni, hangsúlyozta Hontai Hajnalka.

A családias hangulatú iskolában elsőtől hatodik osztályig járnak a diákok, bár jelenleg ötödik osztályuk nincs. A számonkérés során a pedagógusok online, vagy lefotózott formában kérik tanulóiktól a feladatok teljesítését, az értékelés fő szempontja, a helyes megoldás mellett, a szorgalom, a hozzáállás. Az online oktatás bevezetésekor volt néhány probléma, van, aki csak telefonnal rendelkezik, a kisebb betűk nehézkes olvashatósága bonyodalmat okozott. Azt a megoldást találták erre, hogy az önkormányzat és a szülők segítségével számukra papíralapon juttatják el a feladatokat.

Az intézményvezető asszony Veszprémben él, minden nap kiutazik az iskolába, kollégáival napi kapcsolatot tart. Kétgyermekes anyukaként személyes tapasztalata van arról, miként kell segíteni a gyermekeket a tanulásban. A tizenkét éves Zétény önállóan tanul, de a nyolcéves Bátornak segítenie kell, amikor hazaér Olaszfaluból.

Hontai Hajnalkának és kollégáinak hiányoznak a kisdiákok
Fotó: Müller Anikó Hanga

A kis bakonyi iskolában most furcsa a nagy csend, hiányzik a megszokott zsivaj. Egy kis falusi iskolában természetes, hogy a pedagógusok közvetlen kapcsolatban vannak a szülőkkel, jól ismerik a családok életét. A családias légkört jelzi egy, a közösségi oldalon az intézményvezető által közzétett fotóillusztráció, melyek egyikén gyermekláncfű virágfejei üzentek. „Kedves Gyerekek! Hiányoztok! Küldök Nektek néhány képet az iskoláról. Nagy a csend a termekben és az udvaron is. Gyerekzsivaj helyett a madarak csicsergését lehet hallani. Egyik nap egy nagy fekete cica üldögélt annak a fának a tetején, ahol pár hónapja a mókusok ugrándoztak. Gondoltam, ha most itt lennétek, biztosan együtt figyelnénk, hogy hogyan jön le onnan. Remélem, mindannyian egészségesek vagytok! Bízom benne, hogy hamarosan láthatjuk egymást! Nagyon várjuk már!”.

Hontai Hajnalka végezetül megjegyezte, még az is lehet, ennek az időszaknak, a digitális oktatásnak a későbbiek során hasznát is látják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában