A piros ruhás bábfigura hősies tetteiről ismeretes

2020.05.10. 07:00

Hungarikummá válhat Vitéz László

A Kemény-Korn­gut család által életre hívott Vitéz László egy vásári bábfigura, akit nyers humoráról, piros ruhájáról, hegyes sipkájáról, palacsintasütőjéről és hősies tetteiről ismerhetünk.

Napló

Vitéz Lászlót nyers humoráról, piros ruhájáról és palacsintasütőjéről ismerhetjük Fotó: Színház Online

A piros ruhás Vitéz László a középkori olasz komédiák Pulcinellójának magyar leszármazottja, bátyja a jó öreg Paprika Jancsi, de a családhoz tartozik az orosz Petruska, a francia Guignol és a német Hans­wurst is. Mindannyian nagyszájú, verekedős, de jólelkű figurák, akiknek helyén van az eszük és a szívük.

A Színház Online tájékoztatása szerint Vitéz László hagyományának őrzője a legutóbbi évtizedekben Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész volt, ő és családja összesen 25 Vitéz László-játékot állítottak bábszínpadra.

Vitéz Lászlót nyers humoráról, piros ruhájáról és palacsintasütőjéről ismerhetjük Fotó: Színház Online

A bábhős hungarikummá emelése érdekében a Magyar Bábjátékos Egyesület tavaly javaslattal fordult az illetékesekhez. Az egyesület közlése szerint: ,,már csak három hozzáértő javaslata szükségeltetik ahhoz, hogy a palacsintasütős hős bekerülhessen a tárogató, a Kassai-féle lovasíjász módszer, a hortobágyi karikás ostor, a magyar huszár és sok nevezetesség kompániájába”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában