állagmegőrzés

2020.07.20. 07:00

Gyűjtenek a pápai zsinagóga mielőbbi felújítására

Alszámlát nyitott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület arra a célra, hogy a zsinagóga felújítására gyűjtsenek adományokat.

Polgár Bettina

Áldozó Tamás és Schmidt Orsolya az önkormányzat tulajdonában lévő pápai zsinagógában

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, már évek óra érkeznek hozzájuk kérdések azzal kapcsolatban, hogyan lehetne támogatni azt a célt, hogy a zsinagóga épülete egyszer megszépülhessen. Erre a célra az egyesület a közelmúltban létrehozott egy alszámlát, ide várják az adományokat a zsinagóga felújítására. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere rámutatott, a zsinagóga tulajdonosa az önkormányzat, és a tulajdonosnak kötelezettségei vannak. Ilyen kötelezettség, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlant állagában megőrizze, és ha lehetősége van rá, megújítsa.

Áldozó Tamás és Schmidt Orsolya az önkormányzat tulajdonában lévő pápai zsinagógában
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Nekünk most arra van lehetőségünk, hogy állagában megőrizzük ezt az épületet. Nagyon szeretnénk, ha tudnánk költeni a megújítására, hiszen nagyon sok alkalommal számoltunk már be arról, milyen pályázaton indultunk, milyen pályázati dokumentációkat állítottunk össze. Az a forrás azonban eddig nem állt rendelkezésre, ami lehetővé tette volna az épület felújítását. Nem gondoljuk azt, hogy a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület egyik pillanatról a másikra ezt a kötelezettséget le kell, hogy vegye a település válláról, viszont lehetnek olyan adományozók, jó szándékú emberek, akik szeretnék, ha a változás itt kezdődne, és minél messzebbre jutna – hangsúlyozta.

Áldozó Tamás megjegyezte, egy polgármesternek nem csak az a dolga, hogy az erkölcsi támogatásáról biztosítsa az egyesületet, ezért az elsők között utalt át egy összeget az egyesület alszámlájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában