Kényelmesebb a várakozás

2020.08.25. 07:00

A pápai könyves pihenőhely hozzájárulhat a kultúra terjesztéséhez is

A Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola pihenőhelyet hozott létre az intézmény előtt várakozók számára. A nyári Fő téri népdaltanulási programjuk sikeres volt, és zökkenőmentes tanévkezdésben bíznak.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolája nemrég pihenőhelyet alakított ki a köz javára a Március 15. téri intézmény bejáratánál. A padból és könyvszekrényből álló pihenő kuckó mind az órára váró tanulók, mind a járókelők, buszra várók kényelmét szolgálja.

Müller Anita igazgató a Naplónak nyilatkozva felidézte, az ötlet az épületbe 2018 decemberében történt költözést követően merült fel, ugyanis a diákok a kapuban üldögéltek.

– Nem zavart ez minket, de aggódtunk, nehogy felfázzanak. Ezentúl helyet foglalhat bárki a padon, melynek kihelyezése nem volt egyszerű folyamat. Az iskolára jellemző, népi motívumokkal ellátott egyedi padot szerettünk volna. Kérelmünket azonban az önkormányzat városfejlesztési osztálya csak úgy engedélyezte, ha a településképbe illeszkedő padot teszünk ki. A Városgondnokságnál hiába érdeklődtünk elfekvő darab után, viszont felvettük a kapcsolatot azzal a szlovákiai céggel, amelyik legyártotta a belváros padjait. Miután kiderült, hogy nem tudjuk kifizetni az intézményi költségvetésből, a cég adományként ajánlotta fel az ülőalkalmatosságot a jó cél érdekében. Apró különbség a városi padokhoz képest, hogy ennek nincs karfája. Az épület színvilágához illő könyvszekrénybe a Jókai Mór Városi Könyvtár leselejtezett állományából válogatunk olvasnivalót, de a használók is tehetnek másikat az elvitt példányok helyére – árulta el Müller Anita, aki reméli, ezzel is hozzájárulnak egy kicsit a kultúra terjesztéséhez.

A Tánc-Lánc AMI pihenőhelyén bárki várakozhat, s közben könyvet is olvashat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az igazgató megjegyezte, a Dalos Fő tér elnevezésű népdaléneklési programjuk e héten zárul. Nagyon jók a tapasztalatok, egyre több külsős érdeklődő csatlakozott a közös népdaltanuláshoz, némelyek rendszeresen részt vettek és füzetbe jegyzetelték a nótákat.

– Tavaly nyáron vezettük be azért, hogy az együttes új repertoárjának énekeit közösen tanuljuk meg. Aztán ezt nyilvánossá tettük, így a közönségnek sem lesznek ismeretlenek a dalok, akár velünk együtt is énekelhetik majd azokat – fűzte hozzá Müller Anita.

Az iskola vezetősége optimistán tekint a tanévkezdésre. A beiratkozást követő hetekben indul a tényleges gyakorlati oktatás, szigorú járványügyi szabályzattal. Márciusban nagyon hamar sikerült átállniuk mind a digitális oktatásra, mind a fertőtlenítési rendre, úgyhogy rutinszerűen kezdhetik el a tánctanítást, bárhogy alakul a vírushelyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában