zene

2020.08.14. 07:00

Auer Lipót egykori hegedűje is megszólal a veszprémi koncerten

Az Auer fesztiválon ma a Szent Efrém Férfikar és Vadim Gluzman hegedűművész lép fel, aki egy olyan, Antonio Stradivari által készített hegedűn játszik, mely egykor Auer Lipót tulajdona volt.

Balla Emőke

20200813 Veszprém hangvilla. Auer fesztivál próba. Mendelssohn és Vadim Gluzman hegedűművész Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A szervezők tavaly találták ki, hogy évente meghívnak egy kamarakórust is, a mai koncerten a Szent Efrém Férfikar lép fel, Bubnó Tamás művészeti vezető irányításával. A Szent Mihály-bazilikában bizánci himnuszok, szláv és mediterrán imák, gospelek, ősi könyörgések és szakrális motetták is fölhangzanak.

Az idei fesztivál nagy szenzációja, hogy megszólal Veszprémben Auer Lipót egykori hegedűje is, melyen a Chicagóban élő Vadim Gluzman játszik – mondta Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a fesztivál művészeti vezetője. Az Antonio Stradivari által készített hegedű a chicagói Stradivari Társaság tulajdona, az alapítvány kiadja azt neves művészeknek, hogy játszhassanak rajta. Nagyon különleges hangszer, amelynek a hangját Csajkovszkij és Glazunov is hallgatta, amikor Auer Szentpéterváron játszott. Valószínűleg ez adott ihletet hegedűversenyeik megkomponálásához.

A mai koncert első felében kamaraműsor lesz, Beethoven Kreutzer-szonátája hangzik el, a szünet utána Vadim Gluzman Beethoven D-dúr hegedűversenyét adja elő a fesztivál házigazda zenekara, a Mendelssohn Kamarazenekar élén. Mindkét darab emblematikus kompozíció.

Beethoven Kreutzer-szonátája és Hegedűversenye a zenetörténet és a hegedűirodalom arannyal írt lapjairól való. Közreműködik Evgeny Sinaisky zongoraművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában