a készítővel beszélgettünk

2020.08.20. 07:00

Az Ország tortája – Izgalmas ízvilág, országos siker

A birsalma és a mandula kapja a főszerepet az Ország tortája győztes finomságában, amelyről megalkotóját, Füredi Krisztián cukrászmestert kérdeztük.

Marton Attila

A Curiositas – Kíváncsiság elnevezésű torta alapja a birsalma és a mandula

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén 14. alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapjának köszöntésére.

Az idei megmérettetést a Curiositas – Kíváncsiság elnevezésű torta, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása nyerte,

míg a cukormentes kategóriában a Jókenyér cukrászat csapata dia­dalmaskodott a Szentivánéji álom nevű tortával. A nagyközönség mától kóstolhatja meg az ország több mint háromszáz cukrászdájában az eredeti receptúra alapján készített tortát. Veszprém megyében tíz település 18 cukrászdájában kóstolható meg a sütemény.

Füredi Krisztián cukrászmester a Napló kérdésére elmondta, a győztes torta legfontosabb összetevői a birsalma és a mandula. – A torta aljára egy mandulalisztből készült piskóta kerül, pörkölt lisztből. A piskótára egy karamellizált ostyadarabokkal kevert tejcsokoládés, mogyoróolajos réteg jön, a következő szint egy roppanós ostyaréteg, ezt követi a mousse, amire a birsalmazselét helyezzük. Erre a rétegre kerül a mandulás mousse, ami csokoládéval van bevonva. A tetejét aranylüszterrel színezett mandulaszemekkel és csokoládélapokkal díszítjük – részletezte a szakember.

A torta főszereplője a birskompótot és birspálinkát is tartalmazó birsalmazselé, a torta többi részét a mandulás-mogyorós ízvilágú Gundel-torta ihlette – a cukrászmester a neves budapesti étteremben töltötte tanuló­időszakát.

A Curiositas – Kíváncsiság elnevezésű torta alapja a birsalma és a mandula
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A lágy zseléréteget (amely pürésített birsalmapektin hozzáadásával készül) forralja, majd sűríti Füredi Krisztián, ezután a kihűlt zselébe keveri a kompótot és a birspálinkát, avat be a műhelytitkokba a cukrászmester, aki harmadik alkalommal indult el a versenyen.

Az előző két évben is birsalma felhasználásával készített tortát, és bár nem ért el kimagasló eredményt, mindenképpen ezzel a gyümölcsfajtával szerette volna elkészíteni idén is a tortát.

A nevezést január végéig kellett leadni, de már tavaly novembertől azon gondolkodott, hogy januárban mit készít.

– Azért esett ezúttal is a birs- almára a választásom, mert a versenykiírás szerint

Magyarországhoz köthető alapanyagokat és gyümölcsöt kell használni az ország tortájának készítéséhez.

Amióta a versenyt meghirdetik, szinte minden évben került valamilyen formában gyümölcs a győztes tortába, a birsalma azonban eddig nem szerepelt köztük – magyarázta. A cukrászmester úgy látja, a birs felhasználása meglehetősen ritka manapság, emiatt különlegesebb is a torta, és közvetetten azt reméli, hogy az ország tortája is hozzájárul ahhoz, hogy népszerűbb lesz ez a gyümölcs a jövőben.

A győztes torta kihirdetése után a cukrászmesternek le kellett adnia a pontos receptet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülethez, amely ezután jelezte a nyersanyagszükségletet a nagykereskedőknek, így minden cukrászda időben hozzájuthatott a torta elkészítéséhez szükséges alapanyagokhoz. Füredi Krisztián hozzátette, azok a cukrászdák, amelyek vállalták, hogy elkészítik az ország tortáját, titoktartási nyilatkozatot írtak alá: eszerint nem adhatják ki senkinek a receptet, és vállalniuk kellett, hogy pontosan betartják a tápiószecsői cukrászmester receptúráját. Füredi Krisztián megjegyezte, a Curiositas készítése a cukrászszakmában dolgozók számára nem bonyolult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában