Fények, kamera, felvétel!

2020.08.04. 17:30

Misztikus és drámai kisfilmeket készítettek a gyerekek a magyarpolányi táborban

Második alkalommal, július 27–31. között rendezte meg a Magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola idei filmes nyári táborát, mely során általános iskolás diákok ismerkedhettek meg a filmezés titkaival a falu tájházában.

Tringli Alexa

Felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak a gyerekek a táborozás során

Fotó: Elekes Gergő/feol.hu

Amint azt Felhősi Esztertől, a művészeti iskola intézményvezető-helyettesétől, valamint Horváth Andor pedagógustól, a tábor főszervezőitől megtudtuk, nyári drámatábort már évek óta tart az intézmény, ám a tavalyi évben úgy döntöttek, a mai kor gyermekeinek ízléséhez a mozgókép és a filmezés közelebb áll, mint a színpadi világ, így filmes szakemberek meghívásával új irányba terelték a tábort.

– Felmértük a gyerekek napi képernyőnézési idejét, és átlagban 8-10 órás eredményt kaptunk, ami kifejezetten magas. Ha ezt összehasonlítjuk azzal, hogy például irodalmat heti 3-4 órában tanulnak csak, miközben a videók, filmek a napjuk igen nagy részét kiteszik, talán érthető, hogy miért a filmezést helyeztük előtérbe. Mindemellett tagadhatatlan, hogy ez a műfaj maradandó, hiszen amit egyszer rögzít az ember, az mindig megtekinthető lesz. Úgy vélem, hogy amikor majd felnőttkorukban visszanézik ezeket az alkotásokat a gyerekek, óriási élmény lesz számukra – osztotta meg gondolatait olvasóinkkal Horváth Andor.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak a gyerekek a táborozás során Fotó: Elekes Gergő/feol.hu

2019-ben Torma Sándor segített a szervezőknek, idén pedig mások mellett a veszprémi Elekes Gergő vállalta a feladatot, hogy a filmkészítés alapjaiba bevezessék a fiatalokat.

– Az előző év tapasztalatából annyit szűrtünk le, hogy sok volt a kieső idő, amikor a gyerekek nem nagyon tudtak mit csinálni. Tavaly főként az volt a cél, hogy teljesen elkészüljön egy kisfilm, így 5 napig folyamatosan rögzítettek a kamerák, de nem az összes diákkal, így nem mindenkit tudtunk lekötni. Emiatt idén úgy gondoltuk, hogy a teljes háttérmunkát is szeretnénk nekik megmutatni, így az olvasópróbáktól kezdve a szereplőválogatáson keresztül egészen a vágás és a zeneszerzés folyamataiba is bepillanthattak a gyerekek. Ezzel egy jóval teljesebb képet kaptak egy mozgókép elkészítésének folyamatairól – mesélte Felhősi Eszter.

Ebben pedig nem volt hiány, hiszen két kisfilm is készült az öt nap alatt, egymástól merőben eltérő műfajokban. Míg az egyik egy iskolai környezetben játszódó, gyerekekre fókuszáló dráma, addig a másik a két filmes filmográfiájában is különlegességnek számító kosztümös, misztikus horror, szintén gyerekekkel a főszerepben.

A kosztümös, misztikus rövidfilm főszerepében Molnár Vivien (j) és Fonyó Regina (b) látható Fotó: Elekes Gergő/feol.hu

A forgatókönyvek kifejezetten a táborra készültek, a történetek pedig mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára érdekesek lehetnek.

Az alkotók elmondták, hogy ez a felállás számukra is újdonság volt, ugyanis ennyire gyerekekre épülő filmet még nem készítettek, sőt, ez volt az első kosztümös alkotásuk is.

– Borzasztóan jó érzés volt látni a gyerekek elhivatottságát a filmek iránt, a csillogást a szemükben, ahogy visszanéztük a nyers, majd a már kész felvételeket. A velük való munka elképesztően motiváló volt, és úgy gondoljuk, hogy pályafutásunk egyik legjobbja kerülhet ki a táborban készült kisfilmek közül.

Az Anya és Apa című kisfilm nemzetközi plakátja Fotó: Elekes Gergő/feol.hu

A Varázsfüzet és az Anya és Apa című alkotások jelenleg az utómunka fázisában vannak, várhatóan augusztusban fogják bemutatni őket.

A jövővel kapcsolatban Felhősi Eszter elmondta, hogy a következő évi nyári tábort már egy Erzsébet-tábor keretein belül szeretnék megrendezni, már csak azért is, mert az intézményben fotós-filmes szak is indul a 2020/2021-es tanévtől.

A művészeti iskola intézményvezető-helyettesének gondolatait Horváth Andor annyival egészítette ki, hogy céljuk lenne egy olyan kulturális műhely kialakítása, ahová célirányosan jönnek a fiatalok azért, hogy kipróbálhassák magukat a kamera mindkét oldalán.

Elekes Gergő legtöbb díjat nyert alkotása a videómegosztó oldalon is látható:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában