Művészi sokszínűség

2020.09.20. 11:00

A Thury-várban látható Farkas István László kiállítása

A Thury-vár Márványterme ad otthont Farkas István László festőművész Praedestinatio című tárlatának, amely a XXXV. Várpalotai Napok keretében nyílt meg.

Szabó Péter Dániel

Farkas István mutatja az egyik alkotását

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ünnepélyes megnyitón – Horváth Johanna és Tamás Olívia hegedűjátéka után – az alkotót és munkásságát Herth Viktória művészettörténész méltatta.

– Meg tudom különböztetni a jó és rossz absztrakt művet. Hogyan? Erre egy abszurd választ adok. Ha előttem van egy fehér papír és arra huszonkét egymást keresztező vonalat festek, hogy íme a mű; na, az szélhámosság. Azonban, ha arra a fehér papírra rárajzolok egy tájat, egy házat, virágot, embereket, érzéseket, majd kiradírozok minden feleslegeset, s csak a lényeg, a szubsztancia marad, akkor hiteles az absztrakt mű. Tehát nem a semmiből építem fel, hanem a mindenből fejtem ki. Ezt a folyamatot nagyszerűen illusztrálja Farkas István Fraktálok születése című sorozata – mondta Herth Viktória.

Farkas István kérdésünkre elmondta, az egyik kedvenc alkotója Pablo Picasso, aki azt mondta: tanuld meg a hagyományos technikákat profi módon, hogy később elfelejthesd és művésszé válhass. – A kísérletezőkedv, ami ezen a kiállításon is látható, gyermekkorom óta megvan bennem – jegyezte meg a festőművész.

Farkas István mutatja az egyik alkotását Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezt a kísérletezőkedvet, sokszínűséget emelte ki Herth Viktória is. – Az alkotók közül sokan megtalálják a maguk vizuális nyelvezetét és ennél maradnak akár évtizedeken át. Nem szólom le őket, de sokkal többre becsülöm, ha egy életmű sokszínű, hiszen mi magunk sem vagyunk állandóak – mondta a művészettörténész.

Praedestinatio című kiállítás szeptember 30-ig látható a vár Márványtermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában