Megújult Kapolcs főtere

2020.09.04. 11:30

Beindultak a Völgyhétvégék – Színes programokat és koncerteket kínálnak

A koronavírus-­járvány miatt elmaradt idén a 30. Művészetek Völgye fesztivál, ám a szervezők nem hagyták a „völgy­lakókat” kárpótlás nélkül. Völgyhétvégék néven négy alkalommal különböző helyszíneken, többek között a megújult főtéren is várják a fesztiválozókat.

HV/likeBalaton.hu

20200903 Kapolcs. Völgyhétvégék sajtótájékoztatója. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A csütörtöki sajtótájékoztatón a megújult főtér nagyszínpadát is felavatták, Márvány Péter kapolcsi polgármester, Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigaz­gató-helyettese, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, Nánási Zoltán, az OXO Properties ügyvezetője, valamint Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója mutatta be a fejlesztések és programok jelentőségét a településen.

Turisztikai fejlesztéssel újult meg a kapolcsi Kuthy-kúria 320 millió forint támogatásból, így a Völgyhétvégék kezdőnapján megnyílt a MűvészVölgy Kúria.

A tervek szerint nem csupán a rendezvény ideje alatt, hanem egész évben kibővített szolgáltatásokkal és kulturális rendezvényekkel töltik meg a megújult kapolcsi főteret. Ezzel Kapolcs és az egész Balaton-felvidék egy korszerű, új közösségi és kulturális központot kapott.

Megvalósításában az OXO Properties Nonprofit Kft., Kapolcs önkormányzata és a Magyar Turisztikai Ügynökség vett részt.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere megnyitóbeszédében megismertette a résztvevőkkel a Kuthy-kúria történetét, s hozzátette, bízik abban, hogy a megújult terek a közösség érdekeit szolgálják majd, és a helyiek bátran használják a közeljövőben.

Navracsics Tibor kormánybiztos kiemelte, Kapolcs is beletartozik a Veszprém–Balaton Kulturális Főváros régióba, és abban a szerencsés helyzetben van a település, hogy az erős közösség és a jó programok is adottak a helyszínen.

– Sok mindent nem is kell kitalálnunk ahhoz, hogy 2023 sikeres legyen, egész egyszerűen támogatnunk kell a már meglévő kezdeményezéseket, mint itt, Kapolcson, ahol valódi közösségépítés folyik – tette hozzá a kormánybiztos.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, az idei nyáron rekordot döntött a belföldi turizmus, így bebizonyosodott, hogy a válságból való kilábalás mindig valamiféle előretekintést jelent, jelen esetben például a Kuthy-kúria felújítását.

– Kapolcson lenni mindig jó érzés, pozitív emlékeket ébreszt a nyári fesztiválidőszakból, ez az őszi Völgyhétvégéken is tetten érhető. Nem túlzás azt állítani, hogy a település neve összefonódik a kultúrával és a művészettel – emelte ki Könnyid László.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő szerint, habár az elmúlt időszak átszervezte mindenki életét, és szkeptikusan figyeltük a szezon alakulását, a végeredmény mégis pozitív lett. Hozzátette, bízik abban, hogy az őszi időszak és ezzel együtt ez a rendezvény is hasonlóan eredményes lesz.

Nánási Zoltán, az OXO Properties ügyvezetője fontosnak tartja, hogy amit a cég a közösségtől kap, azt vissza is adja, éppen ezért a későbbiekben továbbra is résztvevői szeretnének lenni a település és a fesztivál fejlesztéseinek.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztivál igazgatója a sajtótájékoztatón ismertette a Völgyhétvégék programjait és helyszíneit. Elmondta, megható, hogy a megújult főteret, kúriát és nagyszínpadot ezen a rendezvényen mutathatják be először a közönségnek.

– Arra törekszik a csapatunk, hogy ne csak olyan programokat valósítsunk meg, melyek kizárólag a fesztivál érdekeit szolgálják, hanem olyanokat is, amelyek az itt élőkét is: segítettük az optikai hálózat kiépítését, vagy az Aktív Magyarországért csapattal összefogva egy digitális tanösvényt is átadunk, melyet egész évben lehet látogatni – emelte ki a fesztivál igazgatója.

A Völgyhétvégék első alkalmával szeptember 4–6. között, péntektől vasárnapig fellép az Eric Sumo Band, az Elefánt és a Bagossy Brothers Company, de a koncertek mellett egész napos programokkal, filmvetítésekkel, geosétákkal, túrákkal, komolyzenével és gyerekprogramokkal is várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában