A kortárs magyar film gyöngyszemei

2020.09.04. 08:13

Elképesztő élményekkel várja a mozirajongókat a Veszprém–Balaton Filmpiknik

Csütörtök óta vörös szőnyegen vonulhatunk be a Hangvilla épületébe, mintha Hollywoodba csöppenne az ember. Az elkövetkezendő napokban a magyar kortárs filmkultúra gyöngyszemeivel találkozhatunk a Filmpiknik programjában.

Horváth Virág/likeBalaton

A Veszprém megyei Buvári Tamás filmje is bekerült a programba. A Magdolna főszerepében Nagy Katica

Forrás: Szeretfilm Stúdió

Pénteken egymás után rögtön két kiemelkedő alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Hangvillában, és vehetnek részt közönségtalálkozón is. Buvári Tamás Magdolna című magyar történelmi filmdrámájának bemutatója 18 órakor kezdődik, a közönségtalálkozón a rendezővel, Udvardy György érsekkel és a film stábjával is lehetőségünk nyílik találkozni.

Szeretetről, szolidaritásról, egy lány emberfeletti küzdelméről mesél a Magdolna, amely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napját mutatja be. 1933-ban, egy napsütéses napon rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben Magdi magát és társait védelmezi. Bódi Magdi folyamatosan segítette a rászorulókat. Sokat foglalkozott a gyerekekkel, a fiatal lányok lelki nevelésével. 2017-ben kezdeményezték boldoggá avatását a Vatikánban. A főszerepben Nagy Katicát láthatjuk.

Rögtön ez után, 20.30-kor kezdődik a 2019-es FoMO című magyar dráma, amely 2020-ban a Magyar Filmdíj legjobb vágó díját nyerte el. A közönségtalálkozón Hartung Attila rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró, László Panna főszereplő, Iványi Petra producer, Konsiczky Dávid zeneszerző, Pokorni Ábel szereplő és Yorgosz Golecasz főszereplő is részt vesz.

A Veszprém megyei Buvári Tamás filmje is bekerült a programba. A Magdolna főszerepében Nagy Katica Fotó: Szeretfilm Stúdió

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, egy mozaikszó, amely magyarul nagyjából annyi tesz: „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. A film nagyon megrázó, 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Szex, buli és videó: a gimnazista Gergő és barátai mindenre képesek a lájkokért és a megosztásokért. A Falka néven futó négytagú banda a jó ízlés és a törvény határait feszegető kihívásvideókkal szórakoztatja magát és a követőit. Forog a felvétel akkor is, amikor egy házibuliban eszméletlenre itatják a visszahúzódó Lillát, és átlépnek egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút. Gergőnek másnap szembesülnie kell tettei következményeivel. Hartung Attila bemutatkozó filmje a szereplőkkel egykorú amatőr színészek segítségével, a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról, a #metoo-ról és a felelősségvállalásról.

Természetesen a könnyedebb szórakozás kedvelői is kedvüket lelhetik a programban, hiszen a filmek mellett koncertek is lesznek, pénteken például az Óváros téren 18 órától a Sunset DJ Set-re táncolhatunk, utána pedig 22.30-tól a VAN zenekar koncertjét élvezhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában