Veszprém megye egyedüli képviselőjeként

2020.09.10. 17:30

Már Szentendrén is találkozhatunk a bakonybéli hagyományokkal

Negyedik alkalommal rendezte meg a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Hagyományaink vendégségben – Határtalan nemzetiségek mottójú programot.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Köszöntötték az ebben az évben jubiláló tizenhárom tájházat, köztük az ötven éve megnyílt bakonybélit, Veszprém megye egyedüli képviselőjeként, számolt be lapunknak Felföldi Andrea programszervező.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A látogatók az eseményen megismerkedhettek a nemzetiségi tájházakkal, a hozzájuk kötődő közösségekkel, a magyarországi nemzetiségek viseleteivel, melyeket magukra is ölthettek. A porták muzsikától, csujogatástól voltak hangosak, sokféle tájjellegű étel illata kavargott a levegőben, az utcákon színes viseletekben néptáncosok invitálták a vendégeket egy-egy fordulóra, a sátrakban kézműves bemutatókkal- és foglalkozásokkal, értéktár kiállítással várták az érdeklődőket. A színpadon egész nap néptánccsoportok, hagyományőrzők, dalkörök, zenekarok léptek fel, a szakmai konferencián a hazai nemzetiségi viseletekről voltak kiselőadások és bemutatók.

A bakonybéliek sátrukban helyi kézműves munkákból és a tájházukat bemutató fotókból rendeztek mini kiállítással és a településük értékeit bemutató tájékoztató anyagokkal fogadták a vendégeket. Kropf Milán fafaragó és Troják Zsuzsanna bőrkészítő bemutatót tartottak, Bognár Andrea népi játszóház vezető gyöngyfa-asztala körül nem fogyott el a gyereksereg, de sokan készítettek rongybabákat is Szökrényes Lászlónéval. A jubiláló tájházakat oklevéllel köszöntötték, ezt a hagyományos nemessóvári almafaültetés ceremóniáján követte, melyen közreműködött Márkus Zoltán bakonybéli polgármester is.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A rendezvényen való részvételt Bakonybél önkormányzata, valamint a TOP-5.3.1 pályázat Generációk közötti tudásátadás program támogatása tette lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában