külön adatbázisban, otthonról is kereshető

2020.10.08. 17:30

A pápai városi könyvtárban látható az ország legnagyobb minikönyvgyűjteménye

Közelmúltbeli felajánlás folytán az ország legnagyobb példányszámú miniatűrkönyv-gyűjteményét adhatták át a városi könyvtárban, mely ezután kiállításként látogatható, valamint igény szerint kutatható is.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az új, országosan egyedülálló, több mint 5500 darab miniatűr könyvből álló különgyűjteményt adták át szerdán a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében nagy szerencsének nevezte, hogy a pápai városi könyvtár kaphatta meg a hatalmas állományt, amely feldolgozásával az elmúlt fél évben sokat dolgoztak a munkatársak. Szeretné, ha kuriózumként idővel valódi, látogatott és kutatott tárrá válna a minikönyvek gyűjteménye, amit ezentúl is gyarapítanak majd. Az intézménynek a közelmúltban jelképes összegért felajánló Tari József gyűjtő, nyugalmazott nyomdász ezúttal is hozzáadott 80 újabb példányt.

Elbe István, az Országos Széchenyi Könyvtár főtanácsosa szakmailag szólt a minikönyvekről Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kiállításként a számítógépteremben elhelyezett kollekciót Elbe István, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSzK) Információ- és Tartalomszolgáltatási Főosztályának főtanácsosa nyitotta meg. Elismerését fejezte ki a kis méret miatt nehézkes feldolgozásért, a lenyűgöző összeállításért. Felidézte, az OSzK-ban nyolc éve nyitottak meg hasonló, szintén hagyatékból származó, bár kevesebb darabból álló, raktári fiókszekrényekben őrzött minikönyv-gyűjteményt. Tudomása szerint ezidáig Tari József kollekciója volt az ország legnagyobbja, mostantól bizton állítható, hogy az ország könyvtárai közül a pápai városi könyvtár rendelkezik a legnagyobb minikönyv-gyűjteménnyel.

Elbe István főtanácsos szakmai beszédéből megtudtuk, a minikönyvgyűjtés hazánkban az 1970-90-es években élte fénykorát, klubok is működtek, s nem véletlenül épp nyomdászok voltak a legbuzgóbb gyűjtők, mert ők tehettek is róla, hogy ilyen kis kiadványok „szülessenek”, amik iránt mintha újra mutatkozna érdeklődés. Méret szerint megkülönböztetünk törpe- (76-100 milliméter), mini- (30-76), valamint mikrokönyveket (30-nál kisebb).

Áldozó Tamás polgármester különös jelentőségűnek nevezte az egyedülállóan nagy minikönyvgyűjtemény pápaivá válását Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester fenntartói felszólalásában felelevenítette könyvtárosi tanulmányait, illetve azt, hogy a városi könyvtár kiadói tevékenységének részeként időről időre minikönyvvel jelentkezett.

– Mindennek különös jelentősége van, ami a könyvtárügyre hívja fel a figyelmet, és ez a gyűjtemény értelmezhetőbbé, népszerűbbé, trendibbé, fogyaszthatóbbá teszi a könyvtár megmaradó, érinthetetlen alapvető funkcióit, segíthet megszólítani, könyvolvasóvá, felhasználóvá tenni a ma emberét – emelte ki a városvezető.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros elmondta, a minikönyvtár állománya a honlapon online adatbázisban kereshető Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros megjegyezte, büszkék rá, hogy szolgáltatásaikat folyamatosan tudják bővíteni. A minikönyvtár állománya a honlapon online adatbázisban, tehát otthonról is kereshető.

Tari József gyűjtő visszaemlékezett, a Magyar Népköztársaság Alkotmányának miniváltozatát vásárolta meg gyűjteménye első darabjaként, majd a nyomdákból való kérések, kollégáival történő kapcsolattartás révén gyarapított. Az 1990-es években lánya honlapot készített a kollekciónak, így aztán nemzetközivé vált a gyűjtés, egyebek mellett kanadai és ukrán ajándékok által nagyban megugrott a példányszám, de berlini és stuttgarti kluboktól szintén sok darabot kapott.

Tari József gyűjtő röviden felidézte minikönyvgyűjtését Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szemlével, állófogadással végződő átadón Varga Árpád tanár, költő saját, ez alkalomra írt apeva-versével működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában