Keserédes dalok a szerelemről

2020.10.12. 07:00

Filmtörténeti előadást és alternatív zenei koncertet tartottak Veszprémben

A programot a Papod Rendezvényszervező Iroda hívta életre. Nagy Károly főszervező elmondta: a programsorozat aktualitása, hogy idén 30 éves a rendszerváltás, és igyekszik megidézni Veszprém kulturális múltját, és kapcsolódni az 1980-as években is meghatározó szereplőkhöz.

Marton Attila

Fotó: Marton Attila/Napló

A napokban tartott rendezvény vendégei közül Durst György gyártásvezető, televíziós producer és Ujj Zsuzsi énekes dalszerző, fotós is veszprémi kötődésű. Előbbi a Lovassy gimnáziumba járt, és fiatalkorát töltötte a városban, míg utóbbi Veszprémben született, a képző- és iparművészeti középiskolát már Budapesten végezte.

Durst György a Balázs Béla Stúdióról – amelynek 1975 és 1995 között munkatársa volt – beszélt előadásában. Kiemelte, a stúdió legfőbb vívmánya az volt, hogy az alkotók olyan műveket is elkészíthettek, amelyre játékfilmstúdióban nem lett volna módjuk (bár az alkotás bemutatása még így is kétséges volt olykor). Ez lehetővé tette a kísérletezést, és a társadalmi konfliktusok megjelenítését is. A stúdióban rövidfilmek és filmetűdök mellett nagyjátékfilmek is készültek: a műhelyben olyan alkotók dolgoztak, mint Ember Judit, Schiffer Pál vagy Gazdag Gyula.

Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf adott koncertet egy belvárosi étterem kerthelyiségében Fotó: Marton Attila/Napló

Az előadás után a Csókolom zenekarból ismert Ujj Zsuzsi ezúttal Darvas Kristóffal (billentyű) lépett fel. A keserédes, ironikus-melankolikus dalok középpontjában szinte kivétel nélkül a szerelem volt: az elmúló, a beteljesült vagy a vágyott, de beteljesületlen. A sanzonok és Csókolom-dalok mellett orosz népdalfeldolgozás, cigány népdal, Tom Waits-dal és orosz abszurd versek szövegeihez írt dalok is elhangzottak az esten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában