gyász

2020.10.09. 07:00

Kovács Endre emlékére

Elhunyt Kovács Endre (1947–2020) fotóművész.

Napló-információ

Budapesten született. A középiskola után fényképészeti tanulmányokat folytatott Petrás István tanítványaként, és a műtárgyfotózás területére szakosodott. A Magyar Nemzeti Galéria, valamint művészeti folyóiratok, könyvkiadók munkatársa volt. Abban az időszakban, 1966 és 1974 között a magyar avantgárd mozgalmak résztvevője, a Kassák Színház munkatársa, fotósa. Fotóival pályázatokon és kiállításokon vett részt (Bergamo, Köln, Budapest, Fiatal Művészek Klubja). 1971-ben országos pályázat díjazottja.

1974-ben Svájcba emigrált és Lausanne-ban telepedett le. Felvételt nyer a Genfi Képzőművészet Főiskolára, ahol 1980-ban diplomázik audiovizuális film-videó szakon. Kisfilmeket készített, rendező- és operatőrasszisztensként dolgozott Svájcban és Franciaországban. Fotós tevékenysége továbbra is a műtárgyfotózás és az egyéni képalkotás között váltakozott. Múzeumok, galériák, könyvkiadók munkatársa, egyéni műveit kollektív és önálló kiállításokon mutatta be.

Feleségével, Kovács Judittal 1993-ban hazatértek Magyarországra, és Alsóörsön éltek. Filmes munkái által a Duna Televízióhoz kötődött. 2004-ben Budapesten a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban önálló kiállítás keretében több mint 100 művét mutatták be.

A Veszprémi Művész Céh tagja volt. Kovács Endre alsóörsi otthonában hunyt el október 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában