Abigél titkai

2020.10.01. 11:00

Piros Ildikó Szabó Magdához fűződő emlékeit eleveníti fel Magyarpolányban

Abigél titkai címmel Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész Szabó Magda életműve előtt tisztelgő önálló estjét tekinthetik meg a nézők október 2-án, pénteken este hat órakor a magyarpolányi Pajtaszínházban.

Napló

Forrás: archív

Piros Ildikó hitelesen emlékezhet Szabó Magdára, hiszen rendkívül közel állt hozzá. Az est az írónő hat művét érinti, három nagyregény, az Abigél, Az ajtó és a Katalin utca mellett három kisebb írásból is elhangzanak részletek.

A színművész többször találkozott Szabó Magdával. A legutolsó, 2000-ben zajlott kétórás beszélgetésük az egyik alapja ennek az estnek.

Az összeállítás életrajzi elemek felvillantásával idézi meg Szabó Magdát. A tudatos írónő számára Debrecen és a hazája iránti szeretet, a családi háttér, a támogatás, amelyet kapott, mindennél fontosabb volt. Piros Ildikó maga is játszott abban a négyrészes sorozatban, amelyet az Abigél című regényből készítettek, és a forgatókönyvet Szabó Magda írta. A színésznő az egyik kulcsfigura, Zsuzsanna nővér szerepét kapta, ez még személyesebbé teszi a megemlékezést.

Piros Ildikó a magyarpolányi Pajtaszínházban lép a közönség elé Fotó: archív

– Mesterek nélkül egyedül vagyunk. Nekem ő mindig az marad. Olyan író, aki egyszerre hívőként és két lábbal a földön járó emberként fogalmazta meg bölcsen, feszesen, ugyanakkor szenvedélyesen, lendületesen intelmeit, gondolatait életünkről. Az igazságai prédikációk is egyben. Azért adtam az Abigél titkai címet ennek az estnek, mert közös emlékeket elevenít fel. A Katalin utca című regényének belső lapjára kaptam Magdától egy dedikációt, amely így hangzott: „A földkerekség egyetlen és valódi Zsuzsannájának hálával és szeretettel: Szabó Abigél.” Sokáig Magdának olvastam a kerek betűi miatt, csak később vettem észre, hogy Abigélt írt. Ez vált a mi közös titkunkká – hangsúlyozta korábban erről az estjéről a Naplónak Piros Ildikó. NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában