Szenvedélyes gyűjtők

2020.10.14. 11:00

Töretlen népszerűségnek örvendenek az ex librisek

Egész napos programmal és kiállítással ünnepelte fennállása 40. évfordulóját az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület a Városi Múzeumban.

Tisler Anna

A gyűjtők bemutatták egymásnak a kisgrafikáikat, sokan cseréltek is

Fotó: Györkös József

A rendezvényre többek között Szegedről és Budapestről is érkeztek gyűjtők, illetve néhány alkotó is részt vett az alkalmon.

Pad Ferenc önkormányzati képviselő a program megnyitóján mondott beszédében kijelentette: ahhoz, hogy egy településen jól érezzék magukat a lakók, szükség van jó munkahelyekre, intézményekre, korszerű infrastruktúrára és olyan emberekre, akik szeretik a kultúrát, és színvonalas a kulturális élet. Ajka kulturális téren is kiemelkedik, színvonalas énekkarok, tánccsoportok, képzőművészeti egyesületek működnek.

Padné Szabó Mária, a baráti kör tagja vezetésével városnéző sétára indultak a résztvevők. A belvárosban 14 szobrot kerestek fel, Padné Szabó Mária mindegyik alkotás történetét ismertette.

Délután a gyűjtők bemutatták egymásnak a kisgrafikáikat, sokan cseréltek is.Megrajzolt zene címmel tartott előadást Kapolcsi Kovács Csaba, Papp Ferenc és Baranyai Ferenc.

A Szenvedélyes 40 év című kisgrafikai kiállítás megnyitóján Padné Szabó Mária beszédében úgy fogalmazott, hogy a grafikákat szeretőknek csak töredéke válik gyűjtővé. Azok, akik a megszeretett művésztől névre szóló, saját grafikát, leggyakrabban ex librist akarnak szerezni. Az első után a másodikat, tizediket, századikat: vagyis szenvedéllyé válik a gyűjtés. Padné Szabó Mária kiemelte, a szenvedély itt csupa pozitív tartalmat hordoz, örömöt, lelkesedést, belső ösztönzést, késztetést, elszánt haladást. A hangsúly az elszánt haladáson van.

– Negyvenéves korára a csoport, pontosabban annak tagjai határozott személyiséggé válnak. Tudják, hogy honnan hová akarnak jutni. Az ösztönös megszerzési vágy mellett vagy helyett kialakul a speciális érdeklődési körük. Egyesek irodalmi, mások zenei, építészeti, természettudományos, ünnepekhez kapcsolódó lapokat gyűjtenek. Vannak, akik az úgynevezett részletszépség miatt a rézmetszetekhez kötődnek, mások az árnyalatgazdagság okán a fa- vagy linómetszeteket szeretik. Ugyanakkor egyre többen kedvelik a vegyes technikával vagy számítógéppel készült grafikákat – jegyezte meg Padné Szabó Mária.

A gyűjtők bemutatták egymásnak a kisgrafikáikat, sokan cseréltek is
Fotó: Györkös József

Az október 30-ig látható, igencsak változatos kiállításon a látogató ízelítőt kaphat a baráti körhöz tartozó alkotók – Bagarus Zoltán, Baranyai Ferenc, Gaál Zsigmond, Kapolcsi Kovács Csaba, Medgyesy Miklós, valamint a fiatal Punk Rebeka – munkáiból. Külön láthatók a nyolc alapító tag gyűjteményeinek legszebb darabjai.

A rendezvényen részt vett Vasné Tóth Kornélia, az Országos Széchényi Könyvtár ex librisekkel foglalkozó tudományos kutatója, aki kérdésünkre elmondta, hogy a világháló, az online olvasás egyáltalán nem árt a műfaj népszerűségének. Hozzáfűzte, ez a műfaj a gyűjtő és a grafikus személyiségét egyaránt magán viseli. Vasné Tóth Kornélia rámutatott, az ex librisek között ma már vannak foglalkozást vagy hobbit jelölők is. Hazai és nemzetközi konferenciák, kiállítások, kiadványok népszerűsítik a műfajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában