Ízek, illatok, használati tárgyak és hagyomány

2020.11.12. 11:00

Kaland az izgalmas magyar vidéken

Izgalmas, életszagú történeteket foglal magában a Mesterségek címere – Nemzeti parki termékek nagykönyve, mintegy hétszáz gyönyörű képpel megjelenítve a vidéki Magyarország régi-új kincseit.

Zsohár Melinda

Darabos György fotóival jelent meg Osváth Sarolta könyve

Forrás: a kiadó

Egy híján hatvan kézműves, kisvállalkozó meséli el a Mesterségek címere könyvben, miként alkotta meg saját termékét, hogyan lett az álomból, kísérletezésből valami kézzel fogható, ehető-iható különlegesség, illatos kert, dísz- vagy használati tárgy, magyaros, régi, pontosabban régi-új dolog, amely a hagyomány és az egyéni, egyedi kreativitás ötvözéséből született. A beszédes nevű Itthon Van Otthon Kiadó gondozta a nagyméretű, súlyos kiadványt, az agrártárca támogatta az igényes projektet, s Lévai Anikó írt hozzá előszót.

– Szeretjük a könyvet! – mondta a kiadó munkatársa, Galisz Tamás, aki kollégáival a nagy könyvekre specializáltan (és tegyük hozzá, merészen) azt tételezi fel, hogy a ránk zúduló információ­tengerben is vágyunk lassan olvasgatni, képeket nézegetni, emberi történetekkel megismerkedni. Papíron. Korábban így adták ki a Nagy Káli könyvet és a Tokaj albumot a mai olvasóknak, de nem titkoltan az utókornak is afféle krónikaként.

A könyv írója, Osváth Sarolta újságíró lapunkban is ír, a Mediaworks Zrt. munkatársa és kollégája, Darabos György fotóriporter másfél évig járták a magyar vidéket, s keresték fel személyesen a nemzeti parkok területén élő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat, gazdálkodó szervezeteket. Kik ők? És hol találhatók? A természetvédelmi oltalom alatt álló és a Natura 2000 területeken a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy életre hívását tíz évvel ezelőtt. A termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készülnek, reprezentálják a térséget, a helyi hagyományokra alapoznak, ugyanakkor megfelelnek az európai uniós követelményeknek. Mára több mint kétszáz termelő csatlakozott mintegy ezer termékével e körhöz.

Darabos György fotóival jelent meg Osváth Sarolta könyve Fotó: a kiadó

Osváth Sarolta és Darabos György saját bevallásuk szerint a felfedezők kíváncsiságával indultak el 2019 tavaszán, még a hideglelős járvány kitörése előtt az ország azon részeibe, ahol a nemzeti parki termékek készülnek. Eredetileg 222 nemzeti parki védjegyes termék szerepelt a listán, hosszas válogatás és egyeztetés után hatvanan maradtak, s végül ötvenkilencen kerültek be a könyvbe. A felkeresett személyek, családok, szervezetek izgalmas emberi történetekkel ajándékozták meg a szerzőpárost, s ezt ők visszaadták a gyönyörű kiadványban.

– Mennyi munka, mennyi elszántság és töretlen hit van a sokszor nem látványos siker mögött? Mi kell ahhoz, hogy orvosból, tanárból, informatikusból, szakmunkásból a természetvédelem elkötelezettje, biogazda, borász, méhész, juhász vagy gyógynövény-feldolgozó legyen? Hogyan támad fel valakiben a vágy, hogy ősi mesterségek tudásával keresse a mai világban a boldogulását? – nyilatkozta Osváth Sarolta újságírói pályájának e fontos állomása kapcsán a benne megfogalmazódott kérdésekről. A válaszokat meglelhetjük a szép, színvonalas kiadvány forgatása során. S talán inspirációt is kaphatunk, főként, ha magunk is forgatunk a fejünkben efféle „kalandra hívó” gondolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában