Illusztrációk az Ickaboghoz

2020.12.08. 14:00

Várpalotai diákok a világhírű írónő könyvét illusztrálták

Megjelent a világhírű írónő, J. K. Rowling legújabb könyve. Az Ickabog című kötetben a Vásárhelyi András Tagiskola három tanulójának, Dulic Angélának, Takaki Mayának és Ékes Linettnek az illusztrációi is láthatóak. Az országos pályázaton nyertes diákok ajándékcsomagot is kaptak a napokban az Animus Kiadótól.

Szabó Péter Dániel

Dulic Angéla, Ékes Linett és Takaki Maya az iskola galériafala előtt Mészáros Imréné társaságában

Fotó: Szabó Péter Dániel

A szép kivitelű kötet megjelenésének apropóján küldött csomagot a kiadó, így köszönték meg a három lány sikeres részvételét az illusztrációs pályázaton, amelyet még augusztusban hirdettek meg 7–12 éves gyermekek számára.

– Az Ickabog című meseregény fejezeteit közölték (naponta kettőt-hármat) illusztrációs témajavaslatokkal. Az iskolánkban működő alsós és felsős rajzszakkört vezető kollégáink, Lőkös Laura és Mészáros Imréné Kati néni állandóan keresi a pályázati lehetőségeket, így figyeltek fel az illusztrációs rajzversenyre is. Mivel a rajzszakköri munka szeptember második hetében indult, már tíz fejezet „lefutott” az interneten – mondta el lapunknak nyilatkozva Dobos Andrea, a Vásárhelyi András Tagiskola tagintézmény-vezetője.

– Rajzszakköröseinknek így igyekezniük kellett, hiszen mindössze másfél hónapjuk maradt a 64 fejezetre. Megoldásként a kiadó által javasolt témák között válogattunk, és a hozzájuk tartozó tartalmakat beszéltük meg, majd a gyerekek igyekeztek azokat papíron megjeleníteni – mondta Dobos Andrea. Hozzátette, a hét fénypontja volt számára kézbe venni azt a kötetet, amelyben három vásárhelyis tanuló illusztrációja is szerepel, s a nevük mellett az olvasható, hogy Várpalota.

Dulic Angéla, Ékes Linett és Takaki Maya az iskola galériafala előtt Mészáros Imréné társaságában
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Vásárhelyi-iskolából kilenc alsós és nyolc felső tagozatos rajzszakkörös tanuló összesen 33 illusztrációt készített a pályázatra, változatos témákban és technikákkal. A felkészülés során összegyűjtötték az adott fejezet egyes szereplőit, helyszíneit, a szakkörök vezetőivel megbeszélték, melyek a jó illusztráció alapelemei. A pedagógusok a gyermeki képzeletet, fantáziát az egyes fejezetekhez kapcsolódó inspirációs képekkel támogatták meg. A pályázatra közel 800 munka érkezett, ezek közül 34-et választott ki a szakmai zsűri, köztük Takaki Maya 6. osztályos, Dulic Angéla 6. osztályos és Ékes Linett 7. osztályos tanuló rajzait is. Természetesen nemcsak rájuk, hanem minden ifjú vásárhelyis alkotóra büszke a tanintézmény közössége, ezért az iskola galériafalán jelenleg egy minikiállítás keretében minden, pályázatra beküldött alkotás megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában