Vírushelyzet, bezárás, átszervezés

2021.01.28. 07:00

Az online jelenléten és a házhoz menő könyveken volt a hangsúly a pápai könyvtárban

A sok változás következtében tavaly több szempontból is embert próbáló körülmények között kellett helytállniuk és kiszolgálniuk az olvasókat a közművelődés helyi őreinek, a városi könyvtár dolgozóinak, akik már bizakodva készítik az idei év munkatervét.

Laskovics Márió

Polovitzerné Antal Mónika az ország legnagyobb minikönyvtárával Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai Mór Városi Könyvtár több szempontból is változatos elmúlt évéről Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezetővel beszélgettünk. Mint mondta, 2020 új kihívások elé állította a könyvtárosokat, mert a megszokott munka a koronavírus-járvány miatt eléggé megváltozott. A közintézmény kétszer is bezárni kényszerült: március 17-től június 15-ig, illetve november 11-től jelenleg sem látogatható.

– Furcsa volt az olvasók és a rendezvényeink, s ezáltal a személyes találkozások elmaradása. Át kellett gondolnunk, mit nyújthatunk. Egy hónapot otthon dolgoztunk, kitelepítettük a számítógépeket, digitalizáltunk, feldolgoztunk. Előtérbe kerültek online szolgáltatásaink, úgymint a honlapon elérhető adatbázisok (fotó, aprónyomtatvány, cikk, videó, tabló, illetve pápai képeslap, síremlék, emlékmű és a városhoz köthető arcképcsarnok), valamint különféle játékokat, vetélkedőket, kvízeket hirdettünk meg a közösségi oldalunkon, többet külön a gyermekeknek. A városi képfelismerő játékunk egyre népszerűbb: a 36 alkalmon több mint négyszázan vettek részt. Összesen közel hétszáz főt tudtunk így „megmozgatni”. A helyi tévé közreműködésével két kiállításunkat digitálissá alakítottuk. A leselejtezett állományt a bejárat előtt ingyenesen elvihetővé tettük. Új szolgáltatásként áprilistól érintésmentesen házhoz visszük a telefonon, elektronikusan igényelt könyveket. Tavaly 327 olvasónk 1341 dokumentumot kölcsönzött így. A járványhelyzetben késedelmi díjat nem számítunk fel, a beiratkozást automatikusan meghosszabbítottuk – sorolta a rendkívüli év történéseit Polovitzerné Antal Mónika, emlékeztetve, a héthavi nyitvatartás során a korlátozó intézkedések betartásával, kisebb látogatottsággal működtek.

Nagy változás volt még, hogy november elsejétől a könyv­tárosok közalkalmazotti jogviszonya munkaviszonnyá alakult át. – Így több kedvezménytől elestünk. Ez befolyásolta az intézményt 35 éven át vezető Hermann István igazgatónak a vártnál három évvel korábbi nyugdíjba vonulását. Azonban szakmai tudásával továbbra is segíti a munkánkat, bejár a könyvtárba és itt készít elő helytörténeti tanulmányköteteket – jegyezte meg a szakmai vezető.

Polovitzerné Antal Mónika az ország legnagyobb minikönyvtárával
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Változott továbbá 2021 januárjától a fenntartó: a városi könyvtár a Pápai Platán Nonprofit Kft. könyvtári feladatokat ellátó helyeként működik, közös tevékenységekre törekedve a város többi kulturális intézményével.

– Ismerkedünk a múzeum, a kastély, valamint a művelődési és szabadidőközpont te­vékenységével. A költséghatékonyság mellett így megelőzhetők lesznek az átfedések a városi programok, a nyári táborok terén, erősítve a helyi kulturális közszolgáltatások színvonalát. Természetesen a városi könyvtár missziója, fel­adatköre ugyanaz marad: ellátni az olvasókat. Az átszervezés következtében 21-ről tizenkettőre csökkent a munkatársak létszáma, így több feladat hárulhat egy-egy kollégára. A kezdeti aggodalmat a megbeszéléseket követően december végére a kedélyek megnyugvása váltotta fel – fogalmazott Polovitzerné Antal Mónika.

A városi könyvtár 2020-ban 152 rendezvényt (például könyvtárhasználati foglalkozásokat, számítógépes tan­folyamokat, kézműves-foglal­kozásokat, könyvbemutató­kat, kiállításokat, előadásokat, ze­nebölcsődei és baba-mama klubos alkalmakat) bonyolított le, összesen 4211 fő részvételével. Ebből 91 gyermekfoglalkozás volt. A könyvtár idén január elsejével megszűnt nyomdájában tavaly huszonkét könyv készült.

– Az év egyik jelentős eseménye volt a több mint 5800 darabos minikönyvtárunk meg­nyitása októberben, mi rendelkezünk az ország legnagyobb ilyen gyűjtemé­nyével. Emellett elkészült a homlokzati intézménynévtábla meg­világítással, valamint az udvari Petőfi-olvasópavilon a szabadban olvasás céljából – összegezte a tavalyi évet a szakmai vezető.

Polovitzerné Antal Mónika megjegyezte, november óta az udvaron lévő közösségi házukat vírustesztelő helyként használja a mentőszolgálat. Az utóbbi két hónap az átszervezés körüli háttérmunkával, dokumentációval zajlott. Jelenleg feldolgozással, digitalizációval, illetve statisztikák, beszámolók készítésével, valamint selejtezéssel telnek a napok. 2021-től ingyenes a beiratkozás, viszont növelik a késedelmi díjakat. Mindemellett megváltoztak a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár elektronikus elérhetőségei.

– Vinnénk tovább jól megszokott rendezvényeinket. Pró­bálunk minél több író-olvasó találkozót szervezni, jobban népszerűsíteni az irodalmat, a könyvtárat, bevonzani az olvasókat. Online jelenlétünkben is igyekszünk folytonosan megújulni. Óvatosan ugyan, de már készül az idei programtervünk többek között kiállításokkal, valamint kézműves-, diafilmes és iskoláknak ajánlott minikönyvtári foglalkozásokkal, illetve vetélkedőkkel, városi sétákkal, azonban egyelőre nem tudunk biztosat – jegyezte meg a Naplónak nyilatkozva Polovitzerné Antal Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában