a magyar kultúra napján

2021.01.23. 11:00

Iskolákban, diákokkal ünnepelt a Veszprémi Petőfi Színház

A magyar kultúra napját a veszprémi általános iskolák diákjaival ünnepelték a Veszprémi Petőfi Színház művészei, akik csütörtökön és pénteken ellátogattak az oktatási intézményekbe.

Balla Emőke

20210122 Veszprém Maradj az iskolában, majd mi megyünk. A Petőfi Színház akciója a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolában Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Veszprémi Petőfi Színház életében hagyomány, hogy az ünnep alkalmából általános és középiskolás diákoknak szervez programot. A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet következményeképpen idén a teátrum nem tudta fogadni az iskolásokat, így a színészek látogattak el hozzájuk.

A Maradj az iskolában, majd mi megyünk! című programhoz szinte minden veszprémi általános iskola csatlakozott. Csütörtökön a Dózsa-, a Rózsa-, a Deák-, a Simonyi- és a Botev-, pénteken pedig a Gyulaffy-, a Cholnoky-, a Báthory-, a Kossuth- és a Bárczi-iskolában jelent meg a színház maroknyi csapata.

A színészek az iskolaudvarokon, focipályákon, sportpályákon álltak az alsó és felső tagozatos diákok elé, korosztályuknak megfelelően adták elő a népmeséket, népdalokat, megzenésített verseket, de a Himnusz részletei is hallhatók voltak az ünnepi eseményen. (A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúrát – a szerk.)

A diákokat és tanáraikat Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntötte. A színház vezetése lelkesen készült a programra, a diákok mindenütt hálásan, boldogan fogadták a színművészek rendhagyó műsorát, amely többek között népmeséket, népdalokat, valamint megzenésített verseket tartalmazott, illetve a Himnusz részletei is hallhatók voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában