Fotók a keresztútról

2021.03.20. 11:00

A kékkúti templomdombon látható Kovács Melinda kiállítása

Első kiállításán mutatkozott be új lakóhelyén Kovács Melinda fotóművész.

Tóth B. Zsuzsa

A kékkúti templomdombon látható Kovács Melinda fotóművész szabadtéri kiállítása

Forrás: az alkotó

A Balogh Rudolf-díjas alkotó Húsvét margójára – Keresztút címmel készített összeállítását a pandémia miatt rendhagyó helyszínen, a templomkertben nyitották meg, ahol Czár Péter atya kérte Isten áldását a különleges felvételekre.

Az Esztergomban született és a közelmúltig ott élő Kovács Melinda férjével tavaly költözött Kékkútra, ahol a korábban vett területen mostanra felépítették lakóházukat. Amint lapunknak elmondta, évek óta kötődtek a vidékhez, testvérének a környéken van háza, így ők is a Balaton-felvidéket választották új lakóhelyül.

A tavaly berobbant járvány idejére már a műterem is elkészült, a bezártság pedig időt és alkalmat adott a munkára. Amellett egy, a Magyar Művészeti Akadémiánál elnyert hároméves alkotóművészeti ösztöndíj feladatokat ad számára ebben az időszakban. Ennek része a kiállítás, amelynek bővebb anyagát 2019-ben az esztergomi Keresztény Múzeum zárt terében már bemutatta. Most átdolgozta a felvételeket oly módon, hogy azok időjárásállók legyenek, így a kiállítás egészen nyár elejéig látogatható a templomdombon.

A kékkúti templomdombon látható Kovács Melinda fotóművész szabadtéri kiállítása Fotó: az alkotó

A félköríves fenyőfasorhoz rögzített 14 fotó a Golgota stációit jelképezi, nem konkrét, de nem is elvont módon. Kovács Melinda ugyan a Krisztus-ábrázolásokból indult ki, csakhogy nem kifejezetten az arcot szerette volna visszaadni képein, hanem a stációkat szimbólumokra bontotta. A fotókhoz saját kezűleg formált modelleket. Agyagból szívalakot gyúrt, amit aztán lefestett, uszadékfából keresztet készített, tövises ágból koszorút font. A kis szobrokat összefotózva, egymásba illesztve születtek meg a festményszerű hatást keltő fényképek, melyeken nagy hangsúlyt kapott a fény, a kontrasztok sora.

A fotóművész tervei szerint a nyár elején kibővíti a szabadtéri tárlatot, sőt, akkoriban a szomszédos Salföldön a Pajta galériában – annak fennállása 30. évfordulójára – rendez könyvbemutatóval egybekötött kiállítást a galéria anyagából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában