Fontos a magyarságtudat

2021.03.13. 11:00

A kokárda az apróságok összetartozását is jelképezi

Az Erasmus+ partneri együttműködési program keretében nem mindennapi konferenciát szervezett a Csetényi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde határon inneni és túli kollégáiknak – tájékoztatta lapunkat Kelemen Anita óvodavezető, projektvezető.

Müller Anikó Hanga

A gyerekek saját kezűleg készítették el a kokárdákat

Fotó: Müller Anikó Hanga

Százötvenen regisztráltak a szakmai eseményre, amelynek fókuszában a testi-lelki egészség állt. A bakonyi óvoda két határon túli partner­intézménye is csatlakozott a programhoz.

Ünnepi műsorral köszöntik a csetényi apróságok a határon túli óvodásokat
Fotó: Müller Anikó Hanga

– A Pedagógus Expón és a nyári pedagógustáborunkban köttetett barátságoknak köszönhetően három intézmény óvodapedagógusai, az erdélyi alsórákosiak, a felvidéki nyárasdiak és mi úgy döntöttünk, a szakmai együttműködés jegyében online konferenciát rendezünk. Sok pedagógussal, szülővel kapcsolódtunk össze így a világhálón. Javasoltam, vonjuk be ebbe a gyermekeket is. A partnerség kiváló lehetőséget biztosít, hogy megismerhessük más országok köznevelési intézményeinek napi működését, azt, hogy miként szervezik a foglalkozásokat az óvodában. Ötleteket, jó gyakorlatokat, hasznosítható módszereket kívánunk megosztani egymással – ismertette a program célját az óvodavezető.

A három óvoda bemutatkozásán túl a csetényiek sokrétű témákat tűztek napirendre. Szó esett a „zöld óvoda” szemléletről, az egészségnevelési elvekről az óvodában. Továbbá a hagyományok szerepéről, arról, hogyan ünneplik meg a jeles napokat, és ezekbe miként vonják be a szülőket, hogyan élik meg az apróságok a dalban, táncban gazdag mindennapokat az Így tedd rá! elnevezésű programnak köszönhetően. Egy előadás a pedagógusok lelki egészségének megőrzését elemezte. A csetényi óvodások 50-50 darab saját készítésű kokárdát küldtek Alsórákosra és Nyárasdra a kis társaiknak, akik viszonozzák majd az ajándékot, és az ünnepnapon ezt tűzik fel büszkén a szívük fölé, összetartozásuk jeleként. Emellett dalos-mondókás videóüzenettel is készülnek, köszöntve egymást az ünnepen.

A gyerekek saját kezűleg készítették el a kokárdákat
Fotó: Müller Anikó Hanga

– A jövőben több olyan programot tervezünk, melyek során lehetőség lesz a virtuális összekapcsolódásra gyermekeknek, pedagógusoknak egy­aránt. Azt, hogy összetartozunk, már gyermekkorban meg kell tanítani, el kell ültetni a magyarságtudatot. Fontos, hogy megismerjék a helyi és a határon túli magyarság kultúráját, szokásait, illetve vers-, mese-, tánc- és dalkincseit. Éppen ezért fontos, hogy összekapcsolódjunk minél többen, ne engedjük el egymást, hisz van még magyar szó, magyar gondolkodás a Kárpát-meden­cében és a világ számos pontján. Legyünk erre nagyon büsz­kék, mert nincsenek határok, egy nyelvet beszélünk, a szívünk együtt dobban – fogalmazott Kelemen Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában