Európa Kulturális Fővárosa 2023

2021.03.25. 07:00

Befejezést keresnek a drámatöredéknek

2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz. Ez az év Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is. Ez alkalomból a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Sándor Karaffa drámatöredékének befejezésére.

Horváth Virág

A Hangvillában évente negyven-ötven komolyzenei koncertet rendeznek, de az épület más kulturális programoknak is helyet ad Fotó: Pesthy Márton

Fotó: PESTHY MARTON

Petőfi utolsó éveiben készült a költő egy drámai töredéke, melynek hőse az eperjesi hié­na, Karaffa. Az egész mű a patetikus politikai torzkép hatását kelti. Petőfi ebben a munkájában utánozza és túlozza Victor Hugo drámai modorát. A Pannon Várszínház pályázatára érkező pályaműveket ötfős zsűri bírálja el, melynek tagjai: Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Blaskó Péter színművész, Géczi János író, költő és Vándorfi László rendező.

A zsűri által javasolt szerzők közül többek között olyan alkotók fogadták el a meghívást, mint Dézsi Fruzsina, Garaczi László, Háy János, Márton László, O. Horváth Sári, Terék Anna, Szálinger Balázs vagy Tasnádi István.

A mindössze 15 gépelt oldalnyi töredéket a pályázók szabadon kezelhetik, sem műfaji, sem terjedelmi kötöttséget nem írtak elő számukra. A pályaművek benyújtásának határideje 2022. február 15., az eredményhirdetés 2022. március 27-én lesz, a színházi világnapon, Veszprémben, nyilvános sajtótájékoztató keretében. A Pannon Várszínház a három díjazott mű egyikét 2023-ban bemutatja, további kettőt felolvasószínház keretében ismerteti meg a közönséggel. A három művön túl a zsűri által megjelölt darabokat a Kalligram Kiadó nyomtatásban megjelenteti, elektronikus formában pedig a Pannon Várszínház valamennyi magyarországi és határon túli magyar előadó-művészeti szervezet szá­mára elérhetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában