kivételesen gazdag programkínálat

2021.03.16. 07:00

Tavaszi fesztivállal emlékeznek Balatonfüreden

Megkoszorúzták Széchenyi István szobrát Balatonfüreden, a Tagore sétányon március 15-én. A városban a járvány miatt az online térbe költözött a Balatonfüredi Tavaszi Fesztivál gazdag programsorozata, ahol felidézik az 1848/49-es eseményeket is, amelyben számos füredi és arácsi honvéd is részt vett.

Kovács Erika

20210315 Balatonfüred, Tagore sétány, Széchenyi szoborkoszorúzás. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Széchenyi emlékhelyénél Bóka István polgármester, Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek, valamint a kormányhivatal, a rendőrség, a Honvéd Szívszanatórium, a Balatonfüredi Tankerületi Központ, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult) és a Lipták Gábor Városi Könyvtár elöljárói helyezték el az emlékezés virágait néma főhajtással. A járvány miatt elmaradt az ünnepi beszéd és műsor, a fúvósok előadása.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Füredkult idén is kivételesen gazdag programokkal rukkolt ki a fesztiválon, amit a város kulturális oldalán és a Kisfaludy Színház honlapján lehet megtekinteni.

Kérdésünkre Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója felidézte, a fesztivált 2013-ban rendezték először, Kéri Kitty, a színház művészeti vezetőjének koncepciója alapján. Az esemény tavaszköszöntő és szezonnyitó is, ekkor nyílnak újra a kiállítóhelyek. A mostani kínálat a forradalom és szabadságharc eseményeit is megidézi művészeti produkciók, előadások, koncertek, foglalkozások, gyermekműsorok keretében. Az igazgató aláhúzta, reményeik szerint a megszokott módon tudják megrendezni jövőre a 10. fesztivált, amikor a lakossággal, élőképekkel, kosztümös felvonulással idéznék fel a történelmet.

Készülnek az EKF 2023-ra is, amikor a fesztivál idején ünnepelnék meg Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az idei online programok március 12-én kezdődtek meg a Kisfaludy Színház rádiószínházi előadásával, amelyben Krúdy Gyula műveiből adott elő részleteket Kéri Kitty és Haumann Máté. Szombaton, vasárnap bábszínház szórakoztatta a gyermekeket, majd a Nemzeti Színház előadását tekinthette meg a közönség.

Hétfőn Megjött a levél fekete pecséttel címmel az 1848-49-es eseményekre emlékeztek a Füredkult saját filmjével, néptáncos és népzenei produkciójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában