salvatore quasimodo emlékére

2021.04.16. 20:00

Idén is lesz Balatonfüreden költőverseny

A város önkormányzata mint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program partnere, a Salvatore Quasimodo Közalapítvány idén is meghirdette a 29. Salvatore Quasimodo-verspályázatot az emlékdíj elnyerésére, közölte Cserép László, a közalapítvány titkára.

Kovács Erika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Hozzátette, a hagyományos kortársvers-pályázat mellett idén dallal is lehet jelentkezni, illetve újdonságként „Az én versem” címmel a középiskolásoknak külön megmérettetést írtak ki a szervezők. A díjnyertes alkotásokat szeptemberben, az irodalmi fesztiválon bemutatják.

Cserép László kiemelte, a Salvatore Quasimodo Nobel-díjas olasz költő, műfordító, kritikus 1961-es, balatonfüredi tartózkodása, illetve szívkórházi gyógyulása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart.

A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. A verspályázaton két magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amelyeket 2021. június 25-ig várnak a szervezők.

A költőversenyhez jeligés dalpályázat is kapcsolódik, a minimum négyperces kamara-zenekari zenemű szövegéül választható bármely kortárs magyar vers, amelyet a Quasimodo-költőverseny elmúlt 27 évében díjaztak. A diákok kedvenc magyar költőjük egyik verséhez készíthetnek filmetűdöt.

A zsűri által legjobbnak tartott pályázók a költőtalálkozón az ország kiemelkedő színművészei és költői részvételével szervezett irodalmi táborban vehetnek részt.

Az irodalmi fesztiválon a tervek szerint a tavaly váratlanul elhunyt Szőcs Géza, Kossuth-díjas író, költő tiszteletére emléktáblát avatnak a balatonfüredi Pantheonban. Az író Balatonfüredet második otthonának tekintette, elkötelezett támogatója volt a város kulturális életének, többször társszervezője, fővédnöke volt a Quasimodo-költőversenynek. „Az élet szebb, mint amilyen hosszú” – áll majd az emléktáblán.

- A több évtizedes múltra visszatekintő, rangos nemzetközi költőtalálkozó már az elmúlt évben a költészetet és az irodalmi rövid műfajokat felkaroló többnapos fesztivállá bővült, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával való együttműködésnek köszönhetően 2021-ben még szélesebb körben ismertté válhat, illetve kiteljesedhet. A szervezők hisznek abban, hogy az emberi életeket, a társadalom épségét veszélyeztető világméretű járvány idején a költészet és az élet ünnepe reményt és erőt adhat – fogalmazott Cserép László.

A pályázati kiírásokat a Veszprém-Balaton 2023 és a Tempevölgy internetes oldalakon is meg lehet tekinteni.

Borítóképünkön Géczi János József Attila-díjas író, a 2019-es, 27. Salvatore Quasimodo-költőverseny fődíjasa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában