Csaknem száz fő regisztrált

2021.04.15. 14:00

Tavaly elmaradt, idén online tartották meg a megyei értékek ünnepét

Az Otthonról haza EFOP-projektben, a közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében tevékenység részeként valósult meg a Veszprém megyei értékünnep, amelyet rendhagyó módon online formában közvetítettek március 30-án a Nemzeti Művelődési Intézet közösségi videómegosztó oldalán.

Laskovics Márió

Tavaly a pápai Pegazus Színház is bekerült a Veszprém megyei értékek közé Fotó: archív

Az eseményre csaknem száz fő regisztrált a megye kistelepüléseiről és közművelődési intézményeiből azok közül, akik részt vesznek az értékfeltárásban vagy érdeklődnek a téma iránt. A megtekintések száma azóta már több száz, tudtuk meg Baloghné Uracs Mariannától, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetőjétől, aki köszöntőjében elmondta, fontosnak tartják az öt éve elindított szép hagyomány folytatását, ezért a pandémia miatt 2020-ban elmaradt ünnepet legalább ilyen módon megtartják.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a nemrégiben megjelent, Veszprém megye értékeit bemutató kétkötetes kiadványt mutatta be. Beszélt arról, hogy megtalálhatók benne a 2013–2019 között felvett megyei értékek és az értékeket felterjesztő települések. A 82 értékről magyar, német és angol nyelven írnak a rendkívül impozáns kiadványban. Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság tagja és korábbi elnöke a bizottság többéves eredményes tevékenységét mutatta be. Nagyné Bátor Alexandra, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke a Veszprém megyei értéktárba 2020-ban felvett értékekről beszélt, így a városlődi Pergő Rozmaring táncegyüttes művészeti tevékenységéről, a Magyar Királyi 7. honvéd huszárezredről, a 47. Pápa harcászati repülőezredről, a Magyar Királyi Vitéz Bertalan Árpád I. honvéd ejtőernyős-zászlóalj­ról, később -ezredről, a pápai Pegazus Színházról, a sümegi népi fazekas-kályhás mesterségek hagyományáról, a Kisfaludy-kultuszról (Kisfaludy Sándor kiemelkedő irodalmi hagyatékáról) és Darnay Kálmán régész munkásságáról. Ezen értékekkel 90-re emelkedett a megyei értékek száma.

Tavaly a pápai Pegazus Színház is bekerült a Veszprém megyei értékek közé Fotó: archív

Ezután az Ebben benne vagyunk! értéktári logópályázat legjobb alkotásainak értékelése következett, melyet Baloghné Uracs Marianna ismertetett. A pályázatra három korosztályban (alsós, felsős, középiskolás) 227 alkotás érkezett 18 iskolából. A zsűri kiemelte az elkészült logók sokszínűségét és kreativitását. Minden korcsoportban több díj és különdíj született, amit a későbbiekben juttatnak el a nyertesekhez.

Németh Andrásné Farkas Gabriella, a helyi értéktárbizottság vezetője, a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola mesterpedagógusa Velünk élő értékeink Nyirádon című előadásában hangsúlyozta a helyi értékek megjelenésének fontosságát a különböző programokban, valamint az oktatásban.

Végül Mihalcsik Márta, az NMI Veszprém Megyei Igazgatóságának módszertani referense, a Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében című projekt koordinátora a 2018–2021 közötti Otthonról haza projekt Veszprém megyei folyamatairól, eredményeiről beszélt. Kiemelte a helyi közösségek fontosságát, illetve a megvalósult települési értéknapok sokszínűségét, egyediségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában