Tisztelgés filmes életpályák előtt

2021.06.26. 07:00

A Mozgókép-fesztivál keretében kapott életműdíjat három színész és egy rendező

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színészek kiemelkedő pályáját méltatta idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal.

Rimányi Zita

20210625 Balatonfüred Életműdíjak átadása a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében Horváth Lili színésznő és Tordai Teri Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében tegnap este a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartották meg. A napokban tartják Veszprémben, Balatonfüreden és Almádiban a hazai filmes mustrát. A Magyar Mozgókép Fesztivál az életműdíjasok előtt tisztelegve több filmet is műsorra tűzött.

A veszprémi Agórában levetítették A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben. Azt követően láthatta a közönség a vásznon Tordai Teri főszereplésével A Pendragon legendát. Bereményi Géza Eldorádó című filmjét a füredi Balaton moziban lehetett megnézni. Gaál István Sodrásban című klasszikusát ugyanott vetítették le Moór Mariannával a főszerepben.

Természetesen enélkül is számos emlékük, élményük fűződik a méltán elismert életműdíjasokhoz a filmkedvelőknek. Bereményi Géza (aki videóüzenetet küldött, mivel személyesen nem tudott részt venni a díjátadáson) a Nemzet Művésze címet is megkapta már. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgató- könyvíró, filmrendező. Többek közt számos Cseh Tamás-dal szövegírója, A tanítványok és A hídember rendezője, a Megáll az idő forgatókönyvírója.

Moór Marianna olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös, A Pendragon-legenda és Az ötödik pecsét. Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Mécs Károly ugyancsak játszott a Két emelet boldogságban. Emlékezeteset alakított A kőszívű ember fiai filmváltozatában Baradlay Richárd szerepében. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész kölcsönözte Edlingtonnak is a hangját a Macskafogóban.

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész már főiskolai hallgatóként játszott Keleti Márton Esős vasárnap című filmjében. Később olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, az Egy magyar nábob, a Mephisto és A vörös grófnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában