Egy különleges kultúra mementói láthatók a Laczkó Dezső Múzeum kiállításán

Az óceániai szigetvilág civilizáció előtti életét és Molnár Mária misszionárius munkásságát mutatja be a Laczkó Dezső Múzeum új tárlata.

Marton Attila

20210610 Veszprém "Vidd el a te faludba" című kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban Molnár Mária misszionárius melanéziai gyűjteményéből Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A járvány miatt a múzeum tavaly ősz után most rendezhette meg az első tárlatot. A Vidd el a te faludba… című kiállítás a 19. század végén, 20. század első felében élt, várpalotai származású Molnár Mária református misszionárius gyűjteményét mutatja be a látogatóknak. Molnár Mária 1928-tól egyéves megszakítással – amikor több mint kétszáz tárggyal tért haza a csendes-óceáni Admiralitás-szigetekről – tizenöt évet dolgozott misszionáriusként, 1943-ban a japán hadsereg tagjai ölték meg társaival együtt. Tárgyait a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma őrzi. A Laczkó-múzeumban nyílt tárlaton fotók elevenítik meg az óceániai szigeteken élők mindennapjait, és az ottani nép számos tárgyát lehet megtekinteni.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, új kiállításuk összhangban van azzal a céljukkal, hogy olyan embereket mutassanak be, akik példaként szolgálhatnak mások előtt. Halmay Gábor önkormányzati képviselő elmondta, a bezárás alatt a járvány elleni védekezésben vettek részt a múzeum munkatársai, illetve fontos háttérmunkát végeztek.

Farkas Gergely, a Dunántúli Református Egyházkerület elnökségi tanácsosa, református lelkipásztor úgy fogalmazott, a tárlat tárgyai elbeszélik a melanéziai emberek és Molnár Mária történetét is. Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ lelkész igazgatója hangsúlyozta, Molnár Mária harmadik magyar misszionáriusként dolgozott a térségben: Krisztushoz vezette az embereket, gyógyított, és gitárjátékával is elbűvölte a helyieket. A megnyitó után Antoni Judit régész, néprajzkutató, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában