Klassz lesz a Balaton-parton idén is!

A zene egyfelől gyógyítja a lelket, szellemet, amire idén különösen szüksége van az országnak, miután összefogással legyőztük a koronavírust, másrészt eszköze a kulturális élet újraindításának – hangsúlyozta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) közigazgatási államtitkára a Klassz a pARTon programsorozat beharangozóján , Balatonfüreden a Vitorlás étterem teraszán.

Kovács Erika

20210623 Balatonfüred Klassz a pARTon! fesztivál sajtótájékoztatója a Vitorlás Étteremben Kontrát Károly országgyűlési Képviselő, Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, É. Szabó Márta a fesztivál producere, Érdi Tamás zongoraművész Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A komolyzenei rendezvénysorozatot a Cimbora Alapítvány szervezte, amit a Balatonnál és Tatán, összesen 14 településen július 11-e és augusztus 13-a között rendeznek meg. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a fesztivált támogatásáról biztosította.

- Ebben a nehéz időszakban a művészeknek, a közönségnek sokkal inkább szüksége van a muzsika gyógyító erejére, mint bármikor, ezt Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Klassz a pARTon fesztivál művészeti vezetője mondta.

Klassz a pARTon! fesztivál sajtótájékoztatója a Vitorlás Étteremben
Fotó: Penovác Károly/Napló

Bóka István polgármester kiemelte, büszkén tekintenek a Balaton régió rendezvényére, amit idén hetedszer szerveznek meg. A fesztivállal Fischer Annie zongoraművész és Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző előtt tisztelegnek idén. A polgármester köszönettel beszélt a települések együttműködésről, külön szólt Kontrát Károly képviselőről, aki régóta támogatója a rendezvénynek.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Latorcai Csaba, az EMMI államtitkára méltatta a helyi kezdeményezést, ezért kormányzat minden évben a fesztivál mellé áll. Idén Kásler Miklós, az EMMI minisztere a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből 42 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Közölte, a kormányzat értékeli a zenét, a komolyzenét, ami generációk, nemzetek, nemzetiségek közös nyelve. A fesztivál lehetőséget ad fiatalok bemutatkozására és jelentős turisztikai értéke van. A kormánynak rendkívül fontos a kulturális élet újraindítása, ezért indították el a Köszönjük, Magyarország! című programot, amellyel a művészeket, a kulturális élet szereplőit kétmilliárd forinttal támogatják. A mostani fesztivál 53 programja közül 44 koncert, hat csak gyerekeknek szól és három zenés beszélgetés lesz. Mindezt 14 településen, 21 helyszínen rendezik meg. Ötven szólista, 16 zenekar és több mint 200 szereplő kép a közönség elé.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Érdi Szabó Márta, a rendezvény producere, a Cimbora Alapítvány elnöke örömmel szólt, hogy a nagy bizonytalanság után megrendezhetik a fesztivált, amit szeretettel, segítséggel fogadtak a települések. –Minőségi, üde színfolt a fesztivál a Mol Nagyon Balaton számára, vélekedett Tóth Rita projektvezető. Úgy mondta, nagyon fontos, hogy a gyermekek minél előbb megismerjék a komolyzenét.

Borosné Ivicz Mária, a Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány elnöke örömmel szólt arról, hogy egyik helyszíne lehet a fesztiválnak a falu, ahol több klasszikus zenész is él és sok gyermek tanul zenét.

Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere a rendezvénysorozat idegenforgalmi jelentőségét emelte ki. Rigó Balázs, Tata alpolgármestere pedig a város különleges kulturális értékeiről beszélt, ahol páratlan helyszínen rendezik meg a fesztivál komolyzenei koncertjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában